Naar cookieinstellingen
Duur 13:07
Gepubliceerd op 14 november 2017

Gehaktballetjes in pittige saus met gebakken polenta

Polenta komt oorspronkelijk uit Noord-Italië. Maar ook de Zwitsers en Oostenrijkers claimen de oorsprong. Het werd gemaakt van verschillende graansoorten. Bij ons gebruiken we polenta van maïsmeel, gemalen maïs. Door polenta te koken ontstaat er een dikke pap. Laat de pap afkoelen en de polenta kan zo in stukken worden gesneden. Mounir maakt gebakken polenta en serveert er gehaktballetjes in pittige saus bij.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 90 gram polenta (maisgriesmeel)
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 ei
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 milliliter passata
  • 2 eetlepels sambal
  • 400 gram sperziebonen
  • peper, zout

Extra nodig:

  • bakplaat
  • bakpapier

Bereidingswijze:

Breng een pan met 250 milliliter water aan de kook en voeg al roerende 80 gram van de polenta toe. Laat al roerende 5 minuten zachtjes koken. Roer de kaas erdoor en breng op smaak met peper. Bestrooi een met bakpapier beklede bakplaat met wat polentameel, schep de gekookte polenta erop en strijk glad. Bestrooi ook de bovenkant met polentameel en laat afkoelen.

Meng het gehakt met de paneermeel en ei en breng op smaak met peper en zout. Draai ballen van het gehakt ter grootte van een pingpongbal. Verwarm een scheutje olie in de pan, bak de ballen rondom bruin in circa 3 minuten. Haal de ballen uit de pan en bewaar ze op een bord.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Snijd de uiteindes van de sperziebonen en kook de sperziebonen in circa 4 minuten beetgaar. Giet af.

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Voeg eventueel nog een scheutje olie toe aan dezelfde pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de passata en de sambal toe en laat circa 3 minuten pruttelen. Leg de ballen samen met de sperziebonen in de pan en stoof in circa 10 minuten met de deksel op de pan.

Snijd de polenta in repen en wentel ze door het overgebleven maismeel. Verwarm een scheutje olie in de pan en bak de polentarepen in circa 4 minuten op hoog vuur om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verdeel de gehaktballen en sperziebonen in saus over borden. Leg er de gebakken polentarepen bij.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.