Appelkoeken van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 13 oktober 2021
Op 13 oktober 2021 is Berend Boudewijn, de man van Martine Bijl te gast bij Tijd voor MAX. Martine’s favoriete koeken waren appelkoeken. daarom maakt Robèrt speciaal voor deze gelegenheid deze koeken.
Ingrediënten:
- Appels
- Kaneelsuiker
Voor de bladerdeeg:
- 250 gram patentbloem
- 225 gram boter
- 150 gram water
- 4 gram zout
Voor de amandelspijs:
- 150 gram amandelen
- 150 gram kristalsuiker
- 50 gram ei
Voor de banketbakkersroom:
- 140 gram melk
- 14 gram suiker
- 14 gram custardpoeder
- 1/3 vanillestokje
Benodigdheden:
- Deeghaak
- Plasticfolie
- Deegroller
- Bakring van 12 centimeter
- Bakplaat, ingevet
- Keukenmachine
Bereidingswijze:
Bladerdeeg
Rol de boeter uit tot een plak van ongeveer 1 centimeter.maak op de werkbank een bergje van de bloem en leg de boter hier bovenop. Snijd nu gelijkmatige stukjes van 1×1 centimeter van de boter.
Doe de bloem en de boter met elkaar in 1 de kom van een keukenmachine. Voeg het water toe en kneed alles op de laagste snelheid.Gebruik hiervoor de deeghaak. De blokjes boeter moeten zichtbaar blijven.
Geef het deeg 1 toer; dat wil zeggen dat u het 2 keer in vieren vouwt. Dat doet u zo: rol het deeg op de werkbank op tot een plak van 1 centimeter dikte. Zorg dat de plak ongeveer 4 keer zo lang als breed is. Vouw de bovenkant van het bladerdeeg in de lengte tot ongeveer 2/3e van de plak. Vouw de onderkant vervolgens naar boven zodat dit aansluit bij het bovenste gedeelte. U heeft nu 2 lagen. Vouw de plak in de lengte dubbel; nu heeft u 4 lagen.
Draai het deeg een kwartslag en herhaal de beschreven stappen. Verpak het vervolgens in de folie en laat het rusten in de koelkast. Herhaal de stappen vervolgens nog 2 keer en laat het dan weer rusten in de koelkast. Hierna is het klaar voor gebruik.
Leg de rol op de ingevette bakplaat en strijk het uit totdat het deeg ongeveer 2 millimeter dik is. leg de bakring erop en steek 3 rondjes uit.
Bak het bladerdeeg om 25 minuten op 200 graden.
Amandelspijs
Vermaal de amandelen samen met de suiker tot ene kleverige massa.
voeg een deel van het ei toe en meng nogmaals. Voeg net zolang ei toe totdat u het de goede dikte vindt hebben.
Voeg vervolgens een beetje van de banketbakkersroom toe aan de spijs. De verhouding is 300 gram amandelspijs om 150 gram banketbakkersroom.
Banketbakkersroom
Maak een papje van de custardpoeder, suiker en een scheutje melk.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Breng de rest van de melk aan de kook met het vanillestokje en de merg.
Neem de pan van het vuur en voeg een beetje toe aan het pasje van custard en suiker. Roer goed en voeg daarna de overige melk toe.
Giet alles terug in de pan en doe het vuur aan. laat het geheel een paar minuten goed koken.
Doe het vuur uit en bedek de pan met folie om velvorming te voorkomen.
Appelkoek opbouwen
Leg in de bladerdeeg een beetje amandelvulling. Dan de combinatie spijs/banketbakkersroom eroverheen en als laatste de appel in platte schijven erover leggen in een rondje.
(Bron: Robèrt van beckhoven, de foto is ter illustratie)