Naar cookieinstellingen
appelkoeken

Appelkoeken van Robèrt van Beckhoven

Op 13 oktober 2021 is Berend Boudewijn, de man van Martine Bijl te gast bij Tijd voor MAX. Martine’s favoriete koeken waren appelkoeken. daarom maakt Robèrt speciaal voor deze gelegenheid deze koeken.

Ingrediënten:

  • Appels
  • Kaneelsuiker

Voor de bladerdeeg:

  • 250 gram patentbloem
  • 225 gram boter
  • 150 gram water
  • 4 gram zout

Voor de amandelspijs:

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei

Voor de banketbakkersroom:

  • 140 gram melk
  • 14 gram suiker
  • 14 gram custardpoeder
  • 1/3 vanillestokje

Benodigdheden:

  • Deeghaak
  • Plasticfolie
  • Deegroller
  • Bakring van 12 centimeter
  • Bakplaat, ingevet
  • Keukenmachine

Bereidingswijze:

Bladerdeeg

Rol de boeter uit tot een plak van ongeveer 1 centimeter.maak op de werkbank een bergje van de bloem en leg de boter hier bovenop. Snijd nu gelijkmatige stukjes van 1×1 centimeter van de boter.

Doe de bloem en de boter met elkaar in 1 de kom van een keukenmachine. Voeg het water toe en kneed alles op de laagste snelheid.Gebruik hiervoor de deeghaak. De blokjes boeter moeten zichtbaar blijven.

Geef het deeg 1 toer; dat wil zeggen dat u het 2 keer in vieren vouwt. Dat doet u zo: rol het deeg op de werkbank op tot een plak van 1 centimeter dikte. Zorg dat de plak ongeveer 4 keer zo lang als breed is. Vouw de bovenkant van het bladerdeeg in de lengte tot ongeveer 2/3e van de plak. Vouw de onderkant vervolgens naar boven zodat dit aansluit bij het bovenste gedeelte. U heeft nu 2 lagen. Vouw de plak in de lengte dubbel; nu heeft u 4 lagen.
Draai het deeg een kwartslag en herhaal de beschreven stappen. Verpak het vervolgens in de folie en laat het rusten in de koelkast. Herhaal de stappen vervolgens nog 2 keer en laat het dan weer rusten in de koelkast. Hierna is het klaar voor gebruik.

Leg de rol op de ingevette bakplaat en strijk het uit totdat het deeg ongeveer 2 millimeter dik is. leg de bakring erop en steek 3 rondjes uit.

Bak het bladerdeeg om 25 minuten op 200 graden.

Amandelspijs

Vermaal de amandelen samen met de suiker tot ene kleverige massa.
voeg een deel van het ei toe en meng nogmaals. Voeg net zolang ei toe totdat u het de goede dikte vindt hebben.
Voeg vervolgens een beetje van de banketbakkersroom toe aan de spijs. De verhouding is 300 gram amandelspijs om 150 gram banketbakkersroom.

Banketbakkersroom

Maak een papje van de custardpoeder, suiker en een scheutje melk.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Breng de rest van de melk aan de kook met het vanillestokje en de merg.
Neem de pan van het vuur en voeg een beetje toe aan het pasje van custard en suiker. Roer goed en voeg daarna de overige melk toe.
Giet alles terug in de pan en doe het vuur aan. laat het geheel een paar minuten goed koken.
Doe het vuur uit en bedek de pan met folie om velvorming te voorkomen.

Appelkoek opbouwen

Leg in de bladerdeeg een beetje amandelvulling. Dan de combinatie spijs/banketbakkersroom eroverheen en als laatste de appel in platte schijven erover leggen in een rondje.

(Bron: Robèrt van beckhoven, de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.