Zwarte Zwanen

Informatief

Journalist Cees Grimbergen onderzoekt de Nederlandse pensioenindustrie.

Vanaf 28 juni 2022, twee dinsdagen om 20.25 uur op NPO 2.

Vr 22 juli 2016 20:50 NPO 2 56 min
Herhaald op 27 augustus 2016 NPO 2

Kan het anders met uw pensioenpremie?

In deze aflevering aandacht voor het toezicht op mensen die verantwoordelijk zijn voor honderden miljarden pensioeneuro's. In de pensioenwereld gaan alle betrokkenen zelf over hun integriteit.

Een nieuwe aflevering in de serie Zwarte Zwanen waarin MAX de Nederlandse pensioenwereld kritisch beschouwt. Menig pensioendeur werd dichtgeslagen, heel wat handen van vermogensbeheerders voor de lens van de MAX-camera gehouden.

In deze aflevering krijgt verslaggever Grimbergen toegang tot MN, met 117 miljard euro een van de grootste beleggers van het land. Directeur René van de Kieft legt de kijker uit aan welke verleidingen hijzelf en zijn vermogensbeheerders bloot staan.

Voorts aandacht voor de Code Pensioenfondsen en voor de Monitoringcommissie die toezicht houdt op de naleving van de coderegels. Voorzitter van die commissie is Margot Scheltema, ook commissaris van een farmaceutisch bedrijf waarin pensioenfonds ABP belegt én commissaris van De Nederlandsche Bank. Is hier sprake van belangenverstrengeling die door de Code Pensioenfondsen wordt verboden? Margot Scheltema geeft antwoord.

Ook gaat MAX na of de coderegel ‘beheerst beloningsbeleid’ wordt nageleefd. Passen hier gouden handdrukken van miljoenen euro’s bij? Zwarte Zwanen belooft nadere uitleg. En wat doet een voormalig Goldman Sachs-topman in het toezicht op pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank? Het MAX-programma zegt helderheid te brengen over vele ‘dubbele petten’ in de pensioenwereld.

Automonteurs van de Utrechtse garage Autoweerd reageren op wat er volgens hen met hun geld gebeurt. Hun pensioenpremie komt immers bij belegger MN terecht.
PFZW-directeur Borgdorff van PFZW licht toe dat voor hoge rendementen alles is toegestaan. Tenzij er een wettelijk verbod is. Zo zit zijn fonds nu in ‘synthetische securitisaties’, het financieel product dat de crisis van 2008 veroorzaakte, maar waarop je nu hoog rendement kunt maken.