Een Hollandse jongen in The Sound of Music
Peter van Hattum (85) speelt in de jaren 50 bij het legendarische ABC-Cabaret van Wim Kan. Hij wordt in die tijd als een groot muzikaal talent gezien. Toch besluit Van Hattum om in 1958 zijn geluk te beproeven in Amerika. Tot groot verdriet van actrice Nelly Frijda die afscheid moet nemen van haar beste vriend.
Cabaret met Wim Kan
“Ik vond het heel erg toen Peter vertelde dat hij naar Amerika ging. We woonden samen in de Kerkstraat in Amsterdam. Hij beneden en ik boven dus we zagen elkaar iedere dag.” In haar woonkamer in de Amsterdamse Jordaan denkt Nelly Frijda terug aan de tijd dat ze met haar vriend Peter bij het cabaret van Wim Kan zat. Ze leerden elkaar kennen in het ensemble, een springplank voor jong talent. “Wij speelden en zongen altijd voor de pauze. Om de zaal warm te maken voor het optreden van Wim Kan.”
Vleugels uitslaan
Hoewel ze elkaar niet vaak meer hebben gezien, heeft Nelly Frijda (81) nog steeds warme herinneringen aan de vriendschap. “We hebben altijd heel goed samengewerkt, hij kon zo mooi zingen en was heel aardig en je kon ontzettend met hem lachen. Ja, ik was gek op Peter.
Volgens Nelly is Peter naar Amerika gegaan om zijn vleugels uit te slaan. En dat is hem goed gelukt want hij wordt uit honderden jongens wordt gekozen voor een rol in de Broadway-musical The Sound of Music. Zelf maakt Frijda een paar jaar per schip de grote oversteek. Ze woont een jaar in Boston omdat haar man een baan aan de universiteit van Harvard krijgt. Ze is dan zwanger van haar eerste kind. “Mijn zoon Merlijn is daar geboren en hij voelt zich echt een Amerikaan. Hij heeft ook bij de luchtmacht daar gezeten. Een groot verschil met mijn andere 2 kinderen die hier in Nederland zijn geboren.”
Carrièreswitch
In 1962 is Peter van Hattum weer even terug in Nederland. In het televisieprogramma Allegretto van de NCRV vertelt hij over zijn avonturen in het verre Amerika. Het fragment met Peter uit deze uitzending kunt u bovenaan deze pagina bekijken. In datzelfde jaar ontmoet hij zijn grote liefde Harold Simmons. Harold is binnenhuisarchitect. In 1972 besluit Peter het theaterleven achter zich te laten en ook in de binnenhuisarchitectuur te gaan. Met succes, want ze hebben samen veel huizen van bekende Amerikanen en verschillende ambassades gedecoreerd.