Recht op wraak
Zwaardere straffen voor verkeerscriminelen en een gebiedsverbod voor moordenaars die hun straf hebben uitgezeten. Er komen maatregelen om aan het leed en de vergeldingsbehoefte van nabestaanden tegemoet te komen. Is dat terecht?
In het strafrecht is ‘vergelding’ een uitgangspunt. Maar nabestaanden zien dat, waar zij ‘levenslang’ hebben, daders vrij rond lopen. De overheid constateert dat sommige misdrijven te licht worden bestraft. Minister Blok van Justitie stelt nu zwaardere straffen voor plegers van verkeersmisdrijven voor.
Ook Slachtofferhulp Nederland stelt vast dat het leed van nabestaanden wordt onderschat. De organisatie is van mening dat veroordeelde -en inmiddels vrijgelaten- moordenaars niet in de buurt van nabestaanden mogen terugkeren.
Wanneer is een misdrijf voor de slachtoffers of nabestaanden voldoende vergolden? Hebben slachtoffers en nabestaanden recht op wraak voor aangedaan leed?
Te gast zijn onder anderen Dolly Brugghe wier man Robert door een verkeerscrimineel werd doodgereden en Martin Huisman wiens dochter Rowena door haar stiefvader werd vermoord.