Oud is uit
Deze week: zestig-, zeventig- en tachtigplussers over de kunst van het ouder worden.
Een grote groep ouderen ervaart: oud is uit. Ze hebben het gevoel dat ze er na hun werkend bestaan niet meer toe doen. Niet meer meetellen.
Dus moeten de senioren zelf op zoek naar een zinvol bestaan. Laverend tussen het vitaliteitsideaal van eeuwig jong moeten zijn en het besef dat iedereen oud wil worden, maar niemand oud wil zijn.
Het er niet meer toe doen is meer dan een gevoel, blijkt in de dagelijkse
praktijk. Want: Een abonnement op staatsloten aanschaffen boven je 80e? Lastig. Een reisverzekering boven je 75e? Niet mogelijk. Borstkankeronderzoek boven je 75e? Niet meer nodig.
Leeftijdsdiscriminatie blijkt een groeiend fenomeen. Terwijl het aantal 65-plussers de komende twintig jaar naar 4,7 miljoen stijgt. Senioren zijn niet meer weg te denken; de samenleving is er niet op ingericht.
Te gast zijn onder anderen Jan Manché (89) die vanwege zijn leeftijd in een conflict belandde met de Staatsloterij. Sara van Laar (85) die vindt dat haar leeftijdsgenoten er te veel van uit gaan dat er wel voor hen gezorgd wordt. En ouderen die de toekomst als een spookbeeld zien. Ook neuropsycholoog Erik Scherder over de kunst van het ouder worden.