Het failliet van het pensioenakkoord
Deze week staat het programma in het teken van de verdere aantasting van de pensioenuitkeringen.
In de uitzending: hoe een maand na het afsluiten van het pensioenakkoord de pensioenuitkeringen weer fors gekort dreigen te worden. De Nederlandse polder van werkgevers en vakbonden riep triomfantelijk dat met het akkoord mensen sneller een hoger pensioen zouden krijgen. Ook werd de kans op korten kleiner, zeiden ze. Maar meer dan 10 miljoen Nederlanders moeten nu toch vrezen dat hun pensioen of hun pensioenopbouw omlaag gaat. Soms fors.
Wantrouwen en woede onder ouderen en werknemers zijn groot. Nooit hadden de fondsen zoveel geld in kas: ruim 1400 miljard. En toch wordt er weer gekort. Oorzaak: de lage rekenrente. Daarmee berekenen pensioenfondsen hoeveel geld ze moeten hebben om aan iedereen het beloofde pensioen te betalen. Geen land in Europa rekent met zo’n strenge rekenrente.
Bovendien stijgen de beleggingskosten: dit jaar al 8 miljard euro. Bijna 25 procent van de jaarlijks betaalde pensioenpremies.
De roep om verhoging van de rekenrente en dus de pensioenen wordt groter. Maar de kans daarop lijkt klein. Moeten Nederlandse pensionado’s ervan uitgaan dat hun pensioenen blijven dalen? En dat hun koopkracht, die de afgelopen tien jaar fors minder werd, nu nog verder afneemt.