Duur 02:39
Gepubliceerd op 22 januari 2018

Noodlijdende bij krijgt hulp van alle kanten

Het gaat al langere tijd slecht met de bijen in Nederland, maar daar gaat nu verandering in komen. Althans, dat is het doel van De Nationale Bijenstrategie die op 22 januari 2018 is ondertekend door de overheid en verschillende stichtingen en bedrijven. Er staat onder andere in dat er meer leefplekken voor de diertjes moeten komen. 

Het gaat slecht met de bij

De bij is een zeer noodzakelijk insect om onze voedselproductie op gang te houden, maar helaas zijn er steeds minder in Nederland. “75 procent van de insecten is verdwenen in de afgelopen 25 jaar. Dat komt met name door hoe we de landbouw hebben ingericht. Er zijn helemaal geen strookjes meer met wilde inheemse planten, bosjes hout en randen langs sloten. Dat zijn de plekken waar bijen leven”, zegt Sanne Copijn van The Bee Foundation tegen RTV Utrecht. Opmerkelijk, want juist om de landbouw op gang te houden, zijn de bijen nodig. Copijn: “De wilde bijen zorgen voor de bestuiving van ons voedsel. 75 procent van ons eten moet bestoven worden.” Momenteel staat meer dan de helft van de wilde bijensoorten op de Rode lijst, wat betekent dat zij met uitsterven bedreigd worden.

De Nationale Bijenstrategie

Om ervoor te zorgen dat er weer meer bijen komen, is er nu een nationaal plan opgesteld dat The Bee Foundation ook heeft ondertekend. Er moeten onder andere meer imkers worden opgeleid en meer geschikte leefomgeving voor de bijen worden aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan bloemrijkere weilanden of meer struiken langs de kant van landbouwgebieden. Hierdoor hoopt de overheid in 2030 een stijgende lijn te zien in de bijenpopulatie.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet voor het eerst dat er vanuit de overheid een plan wordt gepresenteerd om de bijen te redden. De provincie Overijssel doet dit in 2016 ook al, met als doel om de bijenstand in deze provincie te bevorderen.

(Bron: RTV Oost, Rijksoverheid, RTV Utrecht, redactie Hallo Nederland)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer