Win kaarten tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje
Publicatiedatum: 3 april 2025
Van de oer-Hollandse vlaflip tot een koninklijk dessertbuffet. Van baklava tot een Charlotte Russe en van pudding en ijs tot desserttaarten. Tot en met 26 oktober 2025 staat in Kunstmuseum Den Haag de geschiedenis en het plezier van het toetje in Europa centraal.
Het toetje is al eeuwenlang een geliefde afsluiter van het diner
De tentoonstelling focust op het plezier van het toetje binnen Europa van 1600 tot nu. Puddingen, ijs en taartjes zijn namelijk al eeuwenlang een geliefde, zoete afsluiter van het diner. Het woord dessert is afgeleid van het Franse werkwoord ‘desservir’, dat ‘de tafel afruimen’ betekent. Het wordt dan ook geserveerd nadat de dinertafel is afgeruimd.
In de tentoonstelling komen verschillende thema’s aan bod, waaronder ijs, pudding, taart, vruchten, toetjes nu, koninklijke desserts, Franse en Britse toetjes. Ook de koloniale herkomst van ingrediënten als suiker, vanille en cacao, de variëteit aan smaken en de verhalen achter beroemde toetjes komen aan bod. Ook is 1 van de zalen speciaal ingericht voor kinderen.
Janny van der Heijden is gastconservator
Ook Janny van der Heijden is als gastconservator betrokken bij de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje. “Het toetje is meer dan een ultieme afsluiting van een maaltijd. Het is een weerspiegeling van culturele-, sociale- en smaakveranderingen door de eeuwen heen”, vertelt Van der Heijden. “Aan de hand van toetjes kun je heel veel verhalen vertellen. Over rijkdom en armoede, over verleiding en misleiding, overheersing en onderdrukking. Maar bovenal natuurlijk ook over de liefde voor zoet”.
Honderden voorwerpen te zien
In de tentoonstelling zijn honderden objecten te zien die met het toetje te maken hebben, zowel afkomstig uit de eigen collectie van het Kunstmuseum als bruiklenen van verschillende Nederlandse musea, kastelen en buitenplaatsen en diverse particulieren. Het varieert van bakvormen tot aan kookboeken, van serviezen tot aan bestek en van ijsmallen tot aan menukaarten.
Proeven doet u ook met de neus
Om bezoekers nog meer mee te voeren in de verleidelijke wereld van het toetje is nog een ander element toegevoegd: geuren. Proeven doet u volgens het museum namelijk vooral met de neus, want aroma’s spelen een grote rol wanneer u smult van een dessert. Ruik daarom de kruidige geur van spekkoek, ontdek welke geurelementen samenkomen in baklava of het Perzische ijs Bastani sonati. In totaal zijn er 12 geuren om te ontdekken.
Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op kaarten voor de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje
(Deze prijsvraag loopt tot 10 april)
Win kaarten tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje
(Foto: Studio Roodenburch)