Over de Muur #6: wat is er nog over van de DDR?
Publicatiedatum: 2 december 2024
Precies 100 jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel in de podcast Over de Muur de rol die Nederland speelde in de militaristische staat in het Oosten. Daarnaast wil de in Oost-Berlijn opgegroeide Ulrike weten hoe het haar gevormd heeft en hoe de Duitse Democratische Republiek nog in haar zit. In aflevering 6: wat is er nog over van de DDR?
Impact Koude Oorlog, wat is er over van de DDR?
In deze aflevering onderzoekt Ulrike Nagel de blijvende impact van de Koude Oorlog en de Duitse hereniging op haar leven en identiteit. Ze reist naar een metershoog standbeeld van Lenin op het Groningse platteland. Een tastbaar symbool van haar jeugd in de DDR. Hoe is dat beeld daar terecht gekomen? Door gesprekken met haar beste vriendin Jenny en haar moeder, reflecteert Ulrike op de erfenis van haar socialistische opvoeding. Hoe heeft die opvoeding haar identiteit gevormd? En welke veranderingen bracht de val van de muur met zich mee? Welke restanten van de Koude Oorlog vindt Ulrike nog in zichzelf terug?
Beluister aflevering #6:
De podcast Over de Muur van Omroep MAX is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar maxvandaag.nl/podcast.
(Foto: © MAX)