Over de Muur #4: de onverwachte handelsrelaties met Nederland
Publicatiedatum: 18 november 2024
Precies 100 jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel in de podcast Over de Muur de rol die Nederland speelde in de militaristische staat in het Oosten. Daarnaast wil de in Oost-Berlijn opgegroeide Ulrike weten hoe het haar gevormd heeft en hoe de Duitse Democratische Republiek nog in haar zit. In aflevering 4: de onverwachte handelsrelaties met Nederland.
Wat was de rol van Nederland in de Koude Oorlog?
In deze aflevering van de podcast duikt Ulrike Nagel verder in de geschiedenis van haar opa. Hij was tot aan de val van de Berlijnse Muur lid van de SED, de regerende partij in de DDR. Samen met haar vader wandelt ze door haar geboortestad aan de Oostzee. Daar ontdekt Ulrike meer over de rol van haar opa als officier in het Oost-Duitse leger en zijn overtuigingen over het socialisme. Ze stuit op nieuwe verhalen. Zoals zijn betrokkenheid bij de bouw van de Berlijnse Muur in 1961. En wat was de rol van Nederland in de Koude Oorlog? Ulrike komt erachter dat over en weer flink gehandeld werd.
Beluister aflevering #4:
De podcast Over de Muur van Omroep MAX is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar maxvandaag.nl/podcast.
(Foto: © MAX)