Janny over prikkels: de oren
Publicatiedatum: 24 februari 2023
In de podcast Janny over prikkels van Omroep MAX en NPO 1 onderzoekt Janny van der Heijden hoe we dagelijks worden beïnvloed in onze eetgewoontes. Elke dag maken we zo’n 200 eetkeuzes: bewust en onbewust. De voedingsmiddelenindustrie, supermarkten en ook reclames spelen daar handig op in. Daarbij worden ál onze zintuigen aan het werk gezet. Hoe worden wij elke dag verleid tot het maken van (on)gezonde keuzes? En hoe kan je deze prikkeling inzetten om juist gezonde keuzes te maken? In 5 afleveringen komen 5 zintuigen aan bod. In deze aflevering: de oren.
Zintuig 3: de oren
In de 3e aflevering van Janny over prikkels, richt Janny van der Heijden zich op de oren en de auditieve verleidingen waar we dagelijks mee te maken krijgen. Een knapperig chipje dat kraakt tussen de kiezen geeft niet alleen een aangenaam mondgevoel. Het klinkt ook lekker, want het vertelt ons dat de chips vers zijn.
Invloed van omgevingsgeluid
Ook geluid in de omgeving heeft veel invloed. Zo kan keiharde muziek in een restaurant afleiden van wat we voor ons hebben staan. Maar een fijn, rustig, (Frans) muziekje versterkt de beleving van die klassieke rode wijn. Hoe wordt er met deze prikkelingen van onze oren gespeeld? En hoe worden we daarnaast beïnvloed in onze eetkeuzes?
Onze oren en voeding
Ook voor deze aflevering klopt Janny voor antwoorden weer aan bij smaakprofessor Peter Klosse, chef-kok Niven Kunz, gedragswetenschapper Roel Hermans, onderzoeker Coosje Dijkstra en internist, endocrinoloog en hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum. Daarnaast vertelt bakker Cas Wolters hoe het is om niet te kunnen horen, en schrijver en columnist Hassnae Bouazza gaat in gedachten terug naar de geluiden van haar jeugd in Marokko.
Wilt u de aflevering lezen? De gehele aflevering is in dit dit document uitgeschreven (pdf).
Beluister hieronder deel 3 van de podcast:
Beluister hier alle afleveringen van Janny over prikkels of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier.