Janny over prikkels: de mond
Publicatiedatum: 10 maart 2023
In de podcast Janny over prikkels van Omroep MAX en NPO 1 onderzoekt Janny van der Heijden hoe we dagelijks worden beïnvloed in onze eetgewoontes. Elke dag maken we zo’n 200 eetkeuzes: bewust en onbewust. De voedingsmiddelenindustrie, supermarkten en ook reclames spelen daar handig op in. Daarbij worden ál onze zintuigen aan het werk gezet. Hoe worden wij elke dag verleid tot het maken van (on)gezonde keuzes? En hoe kan je deze prikkeling inzetten om juist gezonde keuzes te maken? In 5 afleveringen komen 5 zintuigen aan bod. In deze aflevering: de mond.
De mond, de tong
In de 5e aflevering stort Janny zich op het zintuig dat in alle afleveringen al eens voorbij is gekomen, maar waar nog veel meer over te vertellen is: de tong. Inmiddels is er al verteld dat zien, ruiken, horen en voelen allemaal bijdragen aan onze smaakbeleving. En dat daar volop gebruik van wordt gemaakt in supermarkten, restaurants en op straat. Maar minstens zo essentieel bij dit alles, en nét zo onmisbaar, is het proeven. Want zonder goed proeven, geen lekker eten.
Smaakpapillen aan het werk
Janny’s smaakpapillen worden in de aflevering over de mond weer aan het werk gezet in de keuken van chef-kok Niven Kunz, en ook oude bekenden smaakprofessor Peter Klosse, onderzoeker Coosje Dijkstra, culinair journalist Hassnae Bouazza en gedragswetenschapper Roel Hermans dragen hun steentje weer bij. Met hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum blikt Janny vooruit: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we met z’n allen gezonder gaan eten? En hoe kunnen we nieuwe generaties daarbij helpen?
Beluister hieronder deel 5 van de podcast:
Beluister hier alle afleveringen van Janny over prikkels of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier.