Het Dialectenbureau #6: werk en dialect
Publicatiedatum: 22 mei 2023
In de 9-delige podcastserie Het Dialectenbureau maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’, of toch niet? In aflevering 6 hebben we het over werk en dialect.
Werk en dialect
In deze aflevering gaan we aan het werk! Dus, pak uw tas, jas en broodtrommeltje, want we gaan op werkbezoek in IJmuiden bij Jan Zwanenzang, in Haarlem bij Fransje van Luin, Piet Pols, Huib Kraaieveld, Hans van der Sluis en Arie Sprong in Sliedrecht en in Tegelen bij Huub Stapel.
We weten uit onderzoek dat mensen tussen de 20 en 60 jaar ongeveer hetzelfde spreken, terwijl jongeren én ouderen meer een eigen stijl hebben. Dat komt waarschijnlijk doordat we ons op de werkvloer aan elkaar aanpassen. Scholieren hoeven dat nog niet en gepensioneerden hoeven dat niet meer.
Dialect op de werkvloer
Maar niet op elke werkplek wordt dialect vermeden. Jan Zwanenburg had veel aan het IJmuidens in zijn werkzame leven. En lang werd er in Sliedrecht nog wel dialect gesproken terwijl dat in de dorpen in de omgeving afbrokkelde. Dat kwam gek genoeg doordat de Sliedrechters de hele wereld rondreisden, om overal hun specifieke expertise van het baggeren uit te oefenen. Fransje van Luin werkt al minstens 15 jaar met acteurs die voor hun rol een vreemd accent of dialect willen aanleren. En Huub Stapel, geboren en getogen in Limburg. Lang betekende dat voor dialectsprekende acteurs: je accent afleren.
Beluister hieronder aflevering 6 van Het Dialectenbureau:
Beluister hier alle afleveringen van Het Dialectenbureau of ontdek meer podcasts van MAX. Meer weten over hoe een podcast werkt, kijk dan hier.
(Foto: MAX © Saskia Aukema)