Viskoekjes met saffraan en gepofte paprika salsa van Mounir Toub
Publicatiedatum: 23 november 2017
Mounir heeft verse vis gehaald bij de visboer en maakt daar heerlijke viskoekjes mee. Hij serveert het met gepofte paprika salsa.
Ingrediënten viskoekjes voor 16 porties:
- 10 draadjes saffraan
- 250 g kabeljauw
- 250 g zalm
- 200 g Hollandse garnalen
- 4 sneetjes witbrood
- 3 theelepels harissa
- 1 citroen
- ½ bos koriander
- 1 ei
- Zonnebloem olie om te bakken
Ingrediënten gepofte paprika salsa:
- 4 rode paprika’s
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- 1 zoete witte ui
- 1 bos ui
- ½ bos koriander
- 1 citroen
- 3 el azijn
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- zout, versgemalen peper
- olijfolie
Bereiding Viskoekjes:
Week de saffraan 5 minuten in een eetlepel heet water. Verwijder de korstjes van het witbrood en snijd het brood in kleine stukken. Snijd de vis in gelijkmatige kleine stukjes en meng goed met het brood in de keukenmachine. Voeg de harissa, citroenrasp en citroensap, koriander, saffraan met het weekwater, het ei en zout en peper toe en meng alles in de keukenmachine kort tot een glad mengsel. Voeg desnoods 1 ei toe als het mengsel nog iets te droog is. Verdeel het mengsel in 16 gelijke porties en vorm er met vochtige handen afgeplatte balletjes van. Paneer lichtjes in paneermeel en klop af. Verhit de olie in een braadpan en bak de viskoekjes in ca. 8 minuten goudbruin en gaar.
Keer ze halverwege. Laat de viskoekjes uitlekken op keukenpapier
Bereiding gepofte paprika salsa:
Snijd 3 rode paprika’s in vieren, verwijder de zaadlijsten en stelen en plaats de paprika parten op een bakplaat. Besprenkel de paprika’s met olijfolie en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Plaats de bakplaat met paprika’s 14 minuten in een voorverwarmde oven (van 180C). Als de paprika’s gepoft zijn, klein beetje laten afkoelen en dan de velletjes van de paprika’s verwijderen. De paprika partjes fijnsnijden en bewaren. Giet hier het vocht bij wat op de bakplaat achter is gebleven! De overige paprika’s schoonmaken (zaadlijsten en steeltjes verwijderen) en in hele kleine gelijkmatige blokjes snijden. De witte ui pellen en in kleine gelijkmatige blokjes snipperen. De bosui in dunne ringen snijden. De koriander plukken, wassen, drogen en fijnsnijden. Klein beetje olijfolie in de pan verwarmen en de gesnipperde ui op laag vuur ongeveer 4 minuten glazig bakken. Voeg hier de gesneden paprikablokjes aan toe en laat 3 minuten op laag vuur meebakken. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en gerookt paprikapoeder en voeg de gesneden gepofte paprika (met het vocht) hier aan toe en vermeng met elkaar. Breng op smaak met het sap en de rasp van de limoen en een beetje azijn. Voeg als het op smaak is de gesneden koriander en gesneden bosui toe en vermeng met elkaar.
Serveer lauwwarm bij de viskoekjes, maar koud ook erg lekker!
(Bron: Mounir Toub)