Naar cookieinstellingen
Stoofperen

Stoofperen cheesecake met glühwein van Sarena Solari

Als het kouder wordt kruipt Sarena graag met glühwein en stoofperen voor de haard. Voor de recepten hieronder gebruikt zij echte winterse smaken.

Stoofperen cheesecake met glühwein

Ingrediënten:

  • 250 gram chocoladekoekjes
  • 100 gram roomboter
  • 8 gelatineblaadjes
  • 250 gram ricotta
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram poedersuiker
  • 200 ml slagroom
  • 300 gram stoofperen (zie onderstaand recept)
  • 250 ml glühwein (gebruik als u zelf stoofperen maakt de wijn waarin u de peren gestoofd heeft)

Bereidingswijze:

Maal de chocoladekoekjes fijn en doe de kruimels in een kom. Smelt de roomboter tot deze vloeibaar is en meng deze goed door de koekkruimels tot u een plakkerig deeg heeft. Bekleed de binnenkant van een taartring met acetaatfolie en zet hem op een snijplank of op een bakplaatje waarmee u hem straks in de koelkast kunt zetten (Als u een springvorm gebruikt is dit niet nodig). Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk deze goed aan. Laat deze opstijven in de koelkast terwijl u de vulling maakt.

Week 6 gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Spatel in een kom de ricotta, mascarpone en poedersuiker door elkaar tot een glad geheel. Klop 170 ml slagroom op tot deze lobbig is en spatel deze door het kaasmengsel. Verwarm de rest van de slagroom in een steelpan tot deze heet is en doe de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij. Roer goed tot de gelatine helemaal opgelost is. Giet al roerend de slagroom bij het kaasmengsel. Pureer de stoofperen en meng deze erdoor tot deze helemaal opgenomen zijn. Haal de taartring uit de koelkast en giet de vulling op de koekbodem. Zet de taart in de koelkast terwijl u de glühweingelei maakt.

Week de overgebleven 2 gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Verwarm 50 ml van de glühwein en smelt hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes. Meng dit door de rest van de glühwein en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de taart uit de koelkast en controleer of de cheesecake voldoende opgesteven is. Wanneer u er voorzichtig op duwt moet deze licht terugveren. Giet vervolgens de glühweingelei erop en zet de taart weer in de koelkast. Laat de taart minstens 3 uur opstijven.

Haal de taartring om de taart weg en maak voorzichtig de acetaatfolie los. Leg voor het opdienen enkele (tweekleurige) stoofperen bovenop de taart ter garnering.

Stoofperen

Stoofperen in rode wijn

Ingrediënten:

  • 1 kg peren (bv. Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn (gebruik voor een alcoholvrije versie blauwe druiven- of zwarte bessensap)
  • 50 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

Schil de peren en laat het steeltje eraan. Zet de peren rechtop in een pan en giet de rode wijn erbij. Doe ook de suiker, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel erbij. Snijd de sinaasappel in 4 delen en voeg ook deze toe aan de pan. Als de peren niet helemaal onderstaan, vul de wijn dan bij met water tot de peren helemaal onder staan. Breng de wijn aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur 3 uur zachtjes koken. Haal de peren voorzichtig uit de pan en giet de wijn door een zeef.

Tweekleurige stoofperen in witte wijn

Ingrediënten:

  • 1 kg peren (bv. Gieser Wildeman)
  • 750 ml zoete witte wijn (gebruik voor een alcoholvrije versie witte druiven- of appelsap)
  • 1 citroen
  • 150 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 vanillepeul
  • ca. 200 ml Port (gebruik voor een alcoholvrije versie blauwe druiven- of zwarte bessensap)

Bereidingswijze:

Schil de peren en laat het steeltje eraan. Snijd eventueel een stukje van de onderkant zodat ze rechtop kunnen blijven staan. Zet de peren rechtop in een pan en giet de witte wijn erbij. Pers de citroen uit en doe het citroensap erbij. Doe ook de suiker en kaneelstokjes erbij. Snijd de vanillepeul in de lengte door en voeg ook deze toe aan de pan. Als de peren niet helemaal onderstaan, vul de wijn dan bij met water tot de peren helemaal onder staan. Breng de wijn aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur 1 uur zachtjes koken. Laat de peren afkoelen in de wijn. Haal de peren voorzichtig uit de pan en giet de wijn door een zeef. Doe de wijn terug in de pan en laat deze wat inkoken tot u een mooie siroop heeft.

Zet de peren rechtop in een ovenschaal en giet hierin de port tot de peren voor een derde onder staan. Laat de peren een nachtje in de port staan om een mooie kleur te krijgen. Doop de peren voor het serveren in de ingekookte siroop om ze een mooie glans te geven.

(Bron: Sarena Solari)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.