Naar cookieinstellingen
Janny van der Heijden

Pecantruffels met prosecco van Janny van der Heijden

Janny maakt de chocoladetruffels van het kerstmenu van Yotam Ottolenghi uit zijn kookboek Sweet. Natuurlijk geeft zij er haar eigen twist aan. Voor het kerstmenu kunnen ze in de vorm van kerstboomstammetjes gemaakt worden, maar u kunt er zelf ook eventueel balletjes van maken.

Ingrediënten voor circa 35 truffels:

  • 45 g pecannoten
  • 75 g melkchocolade, fijgehakt
  • 175 g pure chocolade (70 procent cacaobestanddelen), fijngemalen
  • 50 ml slagroom
  • 30 g boter
  • 50 ml prosecco
  • 1½ theelepel cognac
  • cacaopoeder

Bereidingswijze:

Verhit de oven tot 160 °C.
Verdeel de pecannoten over een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven. Haal ze eruit, laat ze 5 minuten afkoelen en hak ze in heel kleine (grofweg 2 mm grote) stukjes. Zet opzij.

Doe de chocolade in een grote vuurvaste kom en zet opzij. Zet een kleine pan met de room en de boter op halfhoog tot hoog vuur. Giet de room en de boter zodra ze aan de kook zijn over de chocolade. Laat het zo 1 minuut staan en roer dan rustig door tot het is gesmolten. Zet de kom als er nog stukjes chocolade in zitten nog even op een pan met kokend water om verder te smelten. Voeg de prosecco, de cognac en de pecannoten toe en schep alles rustig door elkaar tot het een gladde ganache is. Zet de kom opzij om het mengsel op kamertemperatuur te laten komen zodat het stevig genoeg is om te spuiten. Dat tot kamertemperatuur laten afkoelen kost flink wat tijd, maar het is essentieel om een volmaakt gladde en gelijkmatige textuur te krijgen. Roer af en toe heel rustig tot de ganache plooibaar genoeg is om te spuiten. Laat u niet verleiden het koelproces te versnellen door de ganache in de koelkast te zetten, omdat hij dan ongelijkmatig en klonterig wordt.

Schep de ganache in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 cm doorsnee en spuit 7 lange repen van 30 cm lengte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze minstens 30 minuten in de koelkast opstijven.

Snijd de repen na het uit de koelkast nemen in stukjes en rol deze (met plastic handschoenen) aan in bolletjes.

Strooi cacaopoeder op een bord of in een schaal en wentel de bolletjes hierdoor.

Tip

Smelt wat extra chocolade en doe dit in een spuitzakje. Leg de truffels in een rijtje op een bord en teken met de gesmolten chcocolade al zigzaggend een patroon over de truffel.

Wentel de truffels door fijngehakte chocolade in plaats van door cacao.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.