watersnoodramp

De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp

In 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond, waarbij in totaal 1.835 mensen verdronken, waarvan 106 personen nooit gevonden zijn. Op verschillende plaatsen in Zeeland zijn die onbekende slachtoffers begraven. In de documentaire De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp wordt een speciaal project gevolgd, waarbij door middel van DNA-onderzoek alsnog de identiteit van deze ongeïdentificeerde slachtoffers te achterhalen is. Kunnen de nabestaanden na al die jaren hun geliefden een waardig graf geven?

DNA-materiaal

In 2013 groef het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de politie met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp op om DNA-materiaal af te nemen. Nabestaanden kunnen hun DNA afgeven voor verwantschapsonderzoek en zo hun dierbaren wellicht terugvinden. Filmmaker Dennis Roelofs maakte imponerende beelden van de opgravingen.

Een waardig graf geven

Het onderzoek leidde destijds tot enkele matches, waaronder een man van 79 jaar uit Wezep die zijn moeder terugvond in Yerseke. Zij lag begraven als onbekend slachtoffer van de Watersnoodramp. De man was 15 jaar toen hij zijn moeder verloor en kan haar nu, na al die tijd, eindelijk een waardig graf geven. In de documentaire vertelt hij zijn hartverscheurende verhaal.

Een match?

Het project loopt nog altijd en vandaag de dag kunnen mensen nog steeds hun DNA afstaan. In De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp worden families gevolgd die dit doen. Levert het verwantschapsonderzoek een match op? En komt er een antwoord op die brandende vraag die al 65 jaar in de familie voorkomt? Is één van de ongeïdentificeerde lichamen hun familielid en kunnen ze hem of haar eindelijk een waardig graf geven?

De MAX-documentaire De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp is te zien op vrijdag 2 februari 2018 om 19.25 uur op NPO 2. Dinsdag 30 januari 2018 is Teuntje de Haan te gast in Tijd voor MAX. Zij maakte als 3-jarige de ramp mee en schreef er een boek over, Een muur van water.

Lees ook: DNA herenigt Waternoodsramp-slachtoffer met familie. 

Geef een reactie