Kip en zoete maissoep van Francis Kuijk
Publicatiedatum: 15 november 2017
Volgens Francis is deze kip-maissoep een echter ‘comfort food’. Voor Francis is het vooral een fijne herinnering aan Australië. Deze soep werd daar gemaakt in een piepklein afhaalrestaurantje. Francis heeft het recept zich eigen gemaakt. Het is een van de recepten die staan in haar nieuwe kookboek!
Ingrediënten:
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 kippenborstfilets á 200 gram
- 1 liter kippenbouillon
- 2 theelepels verse gember, geraspt
- 1 eetlepel ketjap asin
- 1 eetlepel maïzena
- 60 milliter water
- 2 blikken mais á 300 gram
- 2 eiwitten
- peper en zout naar smaak
- 1 theelepel sesamolie
- 2 lente-uien, in dunne ringetjes gesneden
Bereidingswijze:
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan met een inhoud van 2 á 3 liter. Fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
Schenk de kippenbouillon in de pan. Leg vervolgens de kippenborstfilet erin en breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur laag en laat de kip langzaam koken tot het gaar is. Haal de kip uit de bouillon en laat een paar minuten afkoelen. Pluk de kipfilets uit elkaar of snijd in blokjes van circa 1 centimeter.
Voeg de gember en ketjap toe aan de soep. Maak een papje van maïzena en water. Schenk dit in de soep en roer de soep door.
Giet de mais af en pureer de inhoud van 1½ blik met een staafmixer. Voeg de maispuree en de overgebleven maïskorrels toe aan de soep.
Klop de eiwitten luchtig los in een kommetje. Schenk ze in een straaltje, al (langzaam) roerend in de soep. Blijf roeren (met een pollepel) tot er sliertjes gestold eiwit ontstaan.
Neem de pan van het vuur. Voeg de stukjes kip, de sesamolie, de helft van de lente-uitjes en peper en zout naar smaak toe.
Serveer de soep meteen en garneer elke kom met de overgebleven lenteuitjes.
(Bron: Francis Kuijk)