Zaterdag – Bobotie en Herfstcoupe
Publicatiedatum: 17 oktober 2016
Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkumalaag.
Ingredienten (2 personen):
- 2 sneetjes (oud) bruinbrood
- 1½ dl halfvolle melk
- ½ citroen
- 1 eetlepel rozijnen
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 appel
- 1 eetlepel olie
- ½-1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel abrikozenjam zonder suiker
- 150 gram rundergehakt
- 1 ei
- 2 laurierblaadjes
Bereiding:
Warm de oven voor op 175° C
Snijd het brood in stukjes en giet er de melk over.
Boen de citroen goed schoon en rasp wat van de schil. Pers de halve citroen uit.
Was de rozijnen.
Maak de uien en de knoflook schoon en snijd het klein.
Schil de appel en snijd hem in blokjes.
Fruit de ui, de knoflook en de kerrie zacht in de olie.
Druk de melk uit het brood en bewaar de melk. Doe het geweekte brood, de appel, de rozijnen, wat geraspte citroenschil, het citroensap en de jam door het uienmengsel.
Neem de pan van het vuur. Meng er het gehakt door en maak het op smaak met peper.
Doe de massa in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
Klop het ei los met de overgebleven melk en schenk dit over het gehakt. Leg er de laurierblaadjes op.
Bak de bobotie in het midden van de hete oven in 40 minuten gaar.
Variatietip:
Lekker met komkommersalade met paprika en zilvervliesrijst.
Voedingswaarden per persoon
Recept | Menu | |
---|---|---|
Energie | 460 kcal | 710 kcal |
Eiwit | 25 gram | 30 gram |
Koolhydraten | 35 gram | 80 gram |
Vet | 20 gram | 25 gram |
Verzadigd vet | 8 gram | 8 gram |
Vezels | 6 gram | 10 gram |
Zout | 0,78 gram | 0,79 gram |
Herfstcoupe
Ingrediënten (2 personen)
- 1 rijpe peer
- 50 gram druiven
- 1 kiwi
- 3 pruimen
- 1 bolletje gember
- Citroensap
- 1 theelepel gembersiroop
Bereiding:
Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in blokjes.
Was de druiven, halveer ze en verwijder de pitjes.
Schil de kiwi, snijd hem in plakjes en halveer ze.
Was de pruimen en snijd ze in stukjes.
Snijd het bolletje gember heel fijn.
Meng het fruit met de gember en voeg naar smaak wat citroensap toe.
Verdeel het fruit over 2 coupes en druppel er wat gembersiroop over.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 135 kcal |
Eiwit | 1 gram |
Koolhydraten | 30 gram |
Vet | 1 gram |
Verzadigd vet | 0 gram |
Vezels | 4 gram |
Zout | 0,01 gram |