Zaterdag – Gehaktschotel met bleekselderij en een blauwe bessenshake
Publicatiedatum: 10 oktober 2016
Deze gehaktschotel met bleekselderij is heerlijk met een lekkere koolsalade en aardappelpuree.
Ingrediënten (4 personen):
- 500 gram mager rundergehakt
- 2 volkoren beschuiten
- 4 eetlepels halfvolle melk
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel provençaalse kruiden
- 5 olijven
- 2 stengels bleekselderij
Bereiding:
Warm de oven voor op 200° C.
Maak het rundergehakt aan met de fijngewreven beschuiten, de melk, de mosterd, peper, de Provençaalse kruiden en de kleingesneden olijven.
Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd ze in smalle reepjes.
Druk de helft van het gehakt in een kleine cakevorm of ovenschaal.
Schik op het gehakt de reepjes bleekselderij.
Verdeel de rest van het gehakt erover en druk dit stevig aan.
Laat het gehakt in het midden van de hete oven in ± 40 minuten gaar worden.
Snijd het gehaktbrood in plakken.
Bewaar eventueel de helft afgedekt in de koelkast hooguit 3-4 dagen.
Variatietip:
Lekker met koolsalade en aardappelpuree
Voedingswaarden per persoon
Recept | Menu | |
---|---|---|
Energie | 205 kcal | 480 kcal |
Eiwit | 20 gram | 30 gram |
Koolhydraten | 3 gram | 45 gram |
Vet | 15 gram | 20 gram |
Verzadigd vet | 4 gram | 5 gram |
Vezels | 1 gram | 9 gram |
Zout | 0,55 gram | 0,82 gram |
Blauwe bessenshake
Ingrediënten (2 personen):
- 100 gram blauwe of bosbessen
- 1 banaan
- 4 eetlepels (bulgaarse) yoghurt, mager
- 100 ml halfvolle melk
- Citroensap
- Gemalen kaneel of kardemom
Bereiding:
Was de bessen en houd een paar achter voor garnering.
Mix de rest van de bessen met de banaan, de yoghurt en de melk in de keukenmachine of met een blender tot een gladde drank.
Maak op smaak met wat citroensap.
Verdeel het over 2 glazen en garneer met de achtergehouden bessen en stuif er wat kaneel- of kardemompoeder over.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 120 kcal |
Eiwit | 5 gram |
Koolhydraten | 20 gram |
Vet | 1 gram |
Verzadigd vet | 1 gram |
Vezels | 2 gram |
Zout | 0,11 gram |