Zondag – Slawraps, gestoomde vis en meloensoep
Publicatiedatum: 4 oktober 2016
Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. In combinatie met meloen, een heerlijk verfrissende vrucht (waar we ’s zomers geen genoeg van kunnen krijgen) wordt het een verfrissend dessert.
Ingrediënten (2 personen)
- ½ bosuitje
- 4 kerstomaatjes
- ¼ avocado
- Citroensap
- 4 ijsbergslabladen
Bereiding
Snijd het stukje bosui fijn en was de kerstomaatjes en snijd ze in vieren. Snijd het stukje avocado in stukjes. Druppel er wat citroensap over en meng met de bosui, de stukjes tomaat en wat peper. Was de slabladen en dep ze droog.
Verdeel de vulling over de slabladen en rol ze op. Steek ze vast met een cocktailprikker en zet ze op bordjes.
Variatietip:
Lekker met als hoofdgerecht gestoomde vis met gember, wortelsalade met sinaasappel en gebakken rijst.
Ingrediënten over?
Bewaar een stuk avocado met de pit er in. Druppel een beetje citroensap op het snijvlak. Bewaar het stuk afgedekt met plastic in de koelkast.
Pureer een rest avocado met een lepel yoghurt of wat citroensap en peper en besmeer hiermee een boterham.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
Energie | 60 kcal |
Eiwit | 1 gram |
Koolhydraten | 2 gram |
Vet | 5 gram |
Verzadigd vet | 1 gram |
Vezels | 2 gram |
Zout | 0,01 gram |
Gestoomde vis met gember
Ingrediënten (2 personen)
- Stuk gemberwortel (grootte: ongeveer 1 duim)
- ½ rode peper
- 1 bosuitje
- 200 gram visfilet, bijvoorbeeld tilapia, pangasius
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel sojasaus met minder zout
- Citroensap
- 4 takjes koriander
Bereiding
Schil het stuk gemberwortel, snijd de helft in dunne plakjes en rasp de andere helft fijn. Verwijder van het pepertje de pitjes en snijd het pepertje fijn. Maak het bosuitje schoon en snijd hem in smalle ringen. Breng in een (stoom)pan water aan de kook. Leg in een stoommandje de plakjes gember en daarop de stukken vis. Stoom de vis met een deksel erop in 10 minuten gaar.
Fruit de geraspte gember in de hete olie tot dit gaat geuren. Voeg de stukjes peper, de ringetjes bosui en de sojasaus toe en warm dit goed door. Maak de saus op smaak met wat citroensap. Was de koriander en snijd de blaadjes klein. Neem de vis uit de stoompan en druppel het sausje erop. Strooi de koriander er over.
Variatietip:
Lekker met wortelsalade met sinaasappel en gebakken rijst.
Gebruik hiervoor:
- Wortelsalade met sinaasappel
- 150 gram zilvervliesrijst
- 2 bosuitjes
- 1 eetlepel olie
Extra informatie
Allergie info: Voor het gebruik van ketjap of sojasaus raadpleeg je merkartikelenlijst of kijk op het etiket.
Ingrediënten over?
Bewaar een peper maximaal 7 dagen in de koelkast. Verpak een stukje peper in plastic folie en bewaar het nog 2 – 3 dagen. Lekker in een soep of door een koolsalade.
Voedingswaarden per persoon
Recept | Menu | |
Energie | 170 kcal | 595 kcal |
Eiwit | 25 gram | 35 gram |
Koolhydraten | 3 gram | 75 gram |
Vet | 6 gram | 15 gram |
Verzadigd vet | 1 gram | 2 gram |
Vezels | 1 gram | 10 gram |
Zout | 1,04 gram | 1,2 gram |
Meloensoep met druiven
Ingrediënten (2 personen)
- 2 schijven meloen
- 2 eetlepels halfvolle yoghurt
- Citroensap of kaneel
- 100 gram blauwe of witte druiven
Bereiding
Snijd het vruchtvlees van de meloen uit de schil. Pureer het met de yoghurt glad en maak het op smaak met een beetje citroensap of kaneel. Was de druiven, halveer ze en wip met een scherp mesje de pitjes er uit.
Schenk de meloenpuree in 2 schaaltjes en verdeel de druiven er over.
Variatietip:
Lekker met als hoofdgerecht gestoomde vis met gembersaus, wortelsalade met sinaasappel en gebakken rijst.
Ingrediënten over?
Verpak een stuk meloen in plastic folie en bewaar het maximaal 3 dagen in de koelkast.
Maak van de rest van de meloen een fruitsalade. Lekker met aardbeien, frambozen, bessen, blokjes peer, stukjes kiwi.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
Energie | 65 kcal |
Eiwit | 1 gram |
Koolhydraten | 15 gram |
Vet | 0 gram |
Verzadigd vet | 0 gram |
Vezels | 1 gram |
Zout | 0,05 gram |
(Bron: Voedingscentrum)