Naar cookieinstellingen

Zondag – Slawraps, gestoomde vis en meloensoep

Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Druiven leveren weinig vitamine C, maar wel veel voedingsvezel en kalium. In combinatie met meloen, een heerlijk verfrissende vrucht (waar we ’s zomers geen genoeg van kunnen krijgen) wordt het een verfrissend dessert.

Ingrediënten (2 personen)

  • ½ bosuitje
  • 4 kerstomaatjes
  • ¼ avocado
  • Citroensap
  • 4 ijsbergslabladen

Bereiding

Snijd het stukje bosui fijn en was de kerstomaatjes en snijd ze in vieren. Snijd het stukje avocado in stukjes. Druppel er wat citroensap over en meng met de bosui, de stukjes tomaat en wat peper. Was de slabladen en dep ze droog.

Verdeel de vulling over de slabladen en rol ze op. Steek ze vast met een cocktailprikker en zet ze op bordjes.

Variatietip:

Lekker met als hoofdgerecht gestoomde vis met gember, wortelsalade met sinaasappel en gebakken rijst.

Ingrediënten over?
Bewaar een stuk avocado met de pit er in. Druppel een beetje citroensap op het snijvlak. Bewaar het stuk afgedekt met plastic in de koelkast.
Pureer een rest avocado met een lepel yoghurt of wat citroensap en peper en besmeer hiermee een boterham.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 60 kcal
Eiwit 1 gram
Koolhydraten 2 gram
Vet 5 gram
Verzadigd vet 1 gram
Vezels 2 gram
Zout 0,01 gram

 

2010-04-26 00:00:00 AMSTERDAM - Een KLM-toestel vliegt door het Nederlandse luchtruim tijdens een vlucht van Wenen naar Amsterdam ANP ROBERT VOS

Gestoomde vis met gember

Ingrediënten (2 personen)

  • Stuk gemberwortel (grootte: ongeveer 1 duim)
  • ½ rode peper
  • 1 bosuitje
  • 200 gram visfilet, bijvoorbeeld tilapia, pangasius
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel sojasaus met minder zout
  • Citroensap
  • 4 takjes koriander

Bereiding

Schil het stuk gemberwortel, snijd de helft in dunne plakjes en rasp de andere helft fijn. Verwijder van het pepertje de pitjes en snijd het pepertje fijn. Maak het bosuitje schoon en snijd hem in smalle ringen. Breng in een (stoom)pan water aan de kook. Leg in een stoommandje de plakjes gember en daarop de stukken vis. Stoom de vis met een deksel erop in 10 minuten gaar.

Fruit de geraspte gember in de hete olie tot dit gaat geuren. Voeg de stukjes peper, de ringetjes bosui en de sojasaus toe en warm dit goed door. Maak de saus op smaak met wat citroensap. Was de koriander en snijd de blaadjes klein. Neem de vis uit de stoompan en druppel het sausje erop. Strooi de koriander er over.

Variatietip:

Lekker met wortelsalade met sinaasappel en gebakken rijst.

Gebruik hiervoor:

Extra informatie
Allergie info: Voor het gebruik van ketjap of sojasaus raadpleeg je merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Ingrediënten over?
Bewaar een peper maximaal 7 dagen in de koelkast. Verpak een stukje peper in plastic folie en bewaar het nog 2 – 3 dagen. Lekker in een soep of door een koolsalade.

Voedingswaarden per persoon

  Recept Menu
Energie 170 kcal 595 kcal
Eiwit 25 gram 35 gram
Koolhydraten 3 gram 75 gram
Vet 6 gram 15 gram
Verzadigd vet 1 gram 2 gram
Vezels 1 gram 10 gram
Zout 1,04 gram 1,2 gram

Meloensoep met druiven

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 schijven meloen
  • 2 eetlepels halfvolle yoghurt
  • Citroensap of kaneel
  • 100 gram blauwe of witte druiven

Bereiding

Snijd het vruchtvlees van de meloen uit de schil. Pureer het met de yoghurt glad en maak het op smaak met een beetje citroensap of kaneel. Was de druiven, halveer ze en wip met een scherp mesje de pitjes er uit.

Schenk de meloenpuree in 2 schaaltjes en verdeel de druiven er over.

Variatietip:

Lekker met als hoofdgerecht gestoomde vis met gembersaus, wortelsalade met sinaasappel en gebakken rijst.

Ingrediënten over?
Verpak een stuk meloen in plastic folie en bewaar het maximaal 3 dagen in de koelkast.
Maak van de rest van de meloen een fruitsalade. Lekker met aardbeien, frambozen, bessen, blokjes peer, stukjes kiwi.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 65 kcal
Eiwit 1 gram
Koolhydraten 15 gram
Vet 0 gram
Verzadigd vet 0 gram
Vezels 1 gram
Zout 0,05 gram

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.