Maandag – Quinoa met groente en walnoten
Publicatiedatum: 4 oktober 2016
Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1. Het zijn goede vegetarische keuzes.
In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Ingrediënten (2 personen)
- 150-200 gram quinoa
- Stuk witte kool
- 1 dunne prei
- 100 gram diepvries doperwtjes
- 1 eetlepel olie
- ½ theelepel mosterdzaad
- ½ theelepel komijnzaad
- 50 gram walnoten
- ½ citroen
Bereiding
Verwarm een kookpan met een dikke bodem. Strooi de quinoa erin en laat de quinoa bakken tot het gaat geuren. Breng 3-4- dl water aan de kook en schenk dit bij de quinoa. Kook de quinoa in 15-20 minuten gaar. Maak de groente schoon. Schaaf de kool in fijne reepjes, snijd de prei in ringen en laat de doperwten ontdooien. Verwarm de olie en laat hierin het mosterdzaad en het komijnzaad poffen. Voeg dan de kool en de prei toe en smoor de groente een paar minuten. Laat de doperwtjes mee gaar worden.
Bak de walnoten in een droge koekenpan goudbruin en laat ze afkoelen. Roer de gare quinoa een keer door en schep de groente er door. Maak het gerecht op smaak met wat harissa of sambal, wat geraspte citroenschil en een kneepje citroensap. Strooi de walnoten er over.
Ingrediënten over?
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C. Walnoten en kastanjes bederven snel, maar pistachenoten en amandelen zijn wel een jaar houdbaar.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
Energie | 600 kcal |
Eiwit | 20 gram |
Koolhydraten | 60 gram |
Vet | 30 gram |
Verzadigd vet | 3 gram |
Vezels | 15 gram |
Zout | 0,07 gram |
(Bron: Voedingscentrum)