Zondag – Witlof salade, courgette met citroen en gestoofde pruimen
Publicatiedatum: 4 oktober 2016
Ingrediënten (2 personen)
- 1 eetlepel slasaus
- ½ eetlepel gembersiroop
- 2 eetlepels magere yoghurt
- Citroensap
- 1 struikje witlof
- 6 kerstomaatjes
- 100 gram garnalen
- Bieslook
Bereiding
Maak een dressing van de slasaus, de gembersiroop, de yoghurt, wat citroensap en peper. Maak daarna het witlof schoon en snijd het in smalle repen. Was de tomaatjes en halveer ze. Was de garnalen en dep ze droog.
Meng de dressing door het witlof en de tomaatjes en verdeel dit over 2 bordjes. Schep de garnalen er op en garneer met wat bieslook.
Variatietip:
Lekker met als hoofdgerecht biefstuk, courgette met citroen en aardappelen.
Ingrediënten over?
Garnalen bederven snel. Bewaar verse garnalen niet langer dan 1 dag in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Eet ze bij voorkeur op de dag van aankoop. Als ze een onaangename geur verspreiden of verkleurd zijn, dan zijn ze niet meer eetbaar. Vries gekookte garnalen eventueel in. Ze zijn ongeveer 3 maanden in de diepvries houdbaar. Bewaar garnalen in blik of glas koel en donker. Let daarbij op de THT datum (tenminste houdbaar tot).
Voedingswaarden per persoon
Recept | ||
Energie | 100 kcal | |
Eiwit | 10 gram | |
Koolhydraten | 6 gram | |
Vet | 3 gram | |
Verzadigd vet | 0 gram | |
Vezels | 1 gram | |
Zout | 1,33 gram |
Courgette met citroen
Ingrediënten (2 personen)
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 1-2 courgette
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olie
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- Citroensap
Bereiding
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze afkoelen. Was de courgettes en halveer ze in de lengte. Snijd de helften in smalle plakken. Maak de knoflook schoon en snijd het teentje in plakjes.
Verwarm de olie en bak hierin de courgette en de knoflook in enkele minuten gaar. Maak de groente op smaak met de geraspte citroenschil en wat citroensap. Strooi er de pijnboompitten over.
Variatietip:
Lekker met biefstuk en aardappelen. Gebruik hiervoor 2 biefstukjes, 1 eetlepel vloeibare margarine en 6 kleine aardappelen.
Ingrediënten over?
Halve citroen: Bewaar een halve citroen met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met plastic folie maximaal 4 dagen in de koelkast. Een schijf citroen is lekker in de thee, bij vis of in partjes bij peulvruchten.
Voedingswaarden per persoon
Eiwit | 4 gram | 30 gram |
Koolhydraten | 5 gram | 35 gram |
Vet | 9 gram | 20 gram |
Verzadigd vet | 1 gram | 3 gram |
Vezels | 2 gram | 4 gram |
Zout | 0 gram | 0,21 gram |
Gestoofde pruimen
Ingrediënten (2 personen)
- 1 sinaasappel
- 10 gedroogde pruimen zonder pit
- ½ vanillestokje
- 4 eetlepels halfvolle yoghurt
Bereiding
Pers de sinaasappel uit en laat de pruimen met het sinaasappelsap op laag vuur een half uur wellen. Laat de pruimen in het vocht afkoelen. Snijd het halve vanillestokje open en schraap met een scherp mesje het merg er uit. Roer het vanillemerg door de yoghurt.
Verdeel de pruimen over 2 schaaltjes en garneer met de yoghurt.
Variatietip:
Lekker met als hoofdgerecht biefstuk, courgette met citroen en aardappelen.
Ingrediënten over?
Yoghurt: Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
Energie | 125 kcal |
Eiwit | 1 gram |
Koolhydraten | 25 gram |
Vet | 1 gram |
Verzadigd vet | 0 gram |
Vezels | 8 gram |
Zout | 0,01 gram |
(Bron: Voedingscentrum)