Zaterdag – Gevulde aubergine en Reine claudedessert
Publicatiedatum: 4 oktober 2016
Iedereen kent de peervormige, paarse aubergine. Het is officieel gezien een vrucht, maar het smaakt totaal niet naar vrucht. De aubergine heeft namelijk een vrij neutrale smaak, waardoor het gemakkelijk kan worden verward met groente. Juist door die neutrale smaak is de aubergine heel goed te gebruiken in diverse gerechten.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 kleine aubergines
- 5 zwarte olijven
- 1 sjalot
- 250 gram champignons
- 1 eetlepel olie
- 150 gram tofu
- 1 teentje knoflook
- ½ blik tomatenblokjes zonder zout
Bereiding
Was de aubergines, verwijder de steelaanzet en halveer de aubergines in de lengte. Snijd het vruchtvlees uit de schil, maar houd een stevige rand over. Snijd het vruchtvlees klein. Hak de olijven klein. Maak de sjalot schoon en snijd hem klein. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken. Hak de tofu in kleine stukjes. Verwarm de olie en fruit hierin de sjalot glazig. Voeg de tofu toe en pers het teentje knoflook er boven uit. Bak een paar champignons, het kleingesneden vruchtvlees van de aubergines en de olijven mee en maak het mengsel op smaak met peper. Vul de auberginehelften met het mengsel. Schenk de tomatenblokjes in een pan en roer er de rest van de plakken champignons door. Plaats de aubergines erin. Laat de aubergines met een deksel op de pan in ± 25 minuten heet worden.
Variatietip:
Lekker met (150 gram) volkorenmacaroni.
Ingrediënten over?
Tofu: Bewaar een stuk tofu afgedekt in een schaaltje met water maximaal 2 dagen in de koelkast. Vries eventueel tofu in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.
Prak de rest van de tofu fijn en meng met 2 losgeklopte eieren. Bak er een omelet van en snijd hem in puntjes.
Voedingswaarden per persoon
Recept | Menu | |
Energie | 240 kcal | 500 kcal |
Eiwit | 15 gram | 25 gram |
Koolhydraten | 15 gram | 60 gram |
Vet | 10 gram | 15 gram |
Verzadigd vet | 2 gram | 2 gram |
Vezels | 10 gram | 15 gram |
Zout | 0,38 gram | 0,4 gram |
Zaterdag – Reine claude dessert
Ingrediënten (2 personen)
- ½ vanillestokje
- 50 ml appelsap
- Mespunt kaneel
- 1 eetlepel grote (sultana)rozijnen
- 400 gram reine claude of andere lekkere pruimen
- 2 eetlepels magere griekse yoghurt
Bereiding
Snijd het vanillestokje in de lengte open. Breng het appelsap met het vanillestokje en wat kaneel aan de kook. Was de rozijnen en laat ze 10 minuten in het sap trekken. Ontvel de pruimen, halveer ze en snijd de pit eruit. Warm de pruimen 1 minuut mee in het sap. Laat dit afkoelen.
Schraap de zwarte pitjes uit het vanillestokje en roer het door het appelsap. Verwijder het vanillestokje. Laat het mengsel afkoelen. Verdeel het pruimenmengsel over 2 glazen coupes en schep de yoghurt er op.
Variatietip:
Lekker met als hoofdgerecht gevulde aubergine en volkoren macaroni.
Ingrediënten over?
Yoghurt: Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
Energie | 140 kcal |
Eiwit | 3 gram |
Koolhydraten | 30 gram |
Vet | 0 gram |
Verzadigd vet | 0 gram |
Vezels | 5 gram |
Zout | 0,04 gram |
(Bron: Voedingscentrum)