Oorzaken van ondervoeding
Publicatiedatum: 27 september 2016
Er zijn verschillende oorzaken voor ondervoeding aan te wijzen. De grootste risicofactor om ondervoed te raken is ziekte. Door ziekte kan de behoefte aan voedingsstoffen ook hoger worden, zodat een normale voeding niet meer voldoende is.
Veelvoorkomende oorzaken
Veelvoorkomende oorzaken van ondervoeding zijn:
- Verminderde voedselinname door een verminderde eetlust of misselijkheid.
- Moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken of vertering.
- Psychologische problemen, zoals angst, depressie, verdriet.
- Sociale factoren, zoals eenzaamheid, geen mogelijkheid om eten te kopen of te bereiden.
- Medicijngebruik
- Verminderde reuk en smaak
- Dementie
- Verslaving
- Ziekte en comorbiditeit
Iemand die last heeft van een of meer van deze oorzaken kan maaltijden overslaan of kleinere porties eten, wat ondervoeding tot gevolg kan hebben. Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Bovendien hebben ouderen minder energie nodig dan toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn alle voedingstoffen met de voeding binnen te krijgen. Dit verlaagt de weerstand en vermindert de energie. Daarnaast kan het voor duizeligheid zorgen en kan er krachtsverlies ontstaan.
Risicogroepen
De volgende groepen lopen een verhoogd risico op ondervoeding:
- Kwetsbare ouderen thuis, in een verzorgingshuis of woonzorgcentrum;
- Mensen die meerdere ziekten hebben, chronisch ziek zijn of veel medicatie gebruiken;
- Mensen met lichamelijke beperkingen;
- Mensen met een niet-passende gebitsprothese, kauw- of slikproblemen;
- Mensen (met name oudere en ernstig zieke) die recent ontslagen zijn uit het ziekenhuis;
- Mensen met psychosociale problemen en verwaarlozing;
- Mensen met alcohol- of drugsverslavingen.
(Bron: zorgvoorbeter.nl, Stuurgroep Ondervoeding)