Naar cookieinstellingen

Schokkend: teveel bacteriën in kant-en-klaarmaaltijden

Uit een uitgebreide test van MAX blijkt dat er in 4 van de 14 (29%) geteste kant-en-klaarmaaltijden voor ouderen alarmerend veel bacteriën zitten. De maaltijden zijn onderzocht door  Nutrilab, directeur Pieter Vos is geschokt door de uitkomst. ”Deze maaltijden zijn bedoeld voor ouderen en als je een zwakke gezondheid hebt dan zou je er zomaar ziek van kunnen worden.”

In het kader van de campagne De tanden in ondervoeding onderzocht MAX via een steekproef de kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden van de zes grootste leveranciers van thuismaaltijden voor ouderen. Hoe smaken die maaltijden, wat is hun voedingswaarde en worden ze wel hygiënisch bereid?

Smaak

Het smaakpanel met onder anderen culinair journalist Janny van der Heijden is niet te spreken over de smaak en beleving van de 20 geteste maaltijden. Droge aardappelen, te weinig zout of juist teveel, slap vlees of overgare groente is meer regel dan uitzondering. Slechts één maaltijd (5%) scoort hoger dan een 6, alle andere zitten daaronder. Zeven maaltijden (33%) scoren zelfs een 5 of lager. Janny van der Heijden heeft wel een tip voor de fabrikanten. “Als ze de maaltijden eerst zelfs eens goed zouden proeven, dan zouden ze er zelf al heel wat fouten uit kunnen halen.”

Voedingswaarde

Vervolgens zijn per bedrijf twee maaltijden door een onafhankelijk laboratorium geanalyseerd op de aanwezigheid van onder anderen eiwit, zout en andere voedingsstoffen. Ook de hoeveelheid groente is door een diëtist beoordeeld. Conclusie? Met name de vegetarische maaltijden bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen 25 gram. Gemiddeld is de hoeveelheid zout in de maaltijden redelijk, echter in één maaltijd zit meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dág is toegestaan. En de portie groente is vaak ook te klein; slechts één op de 7 geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groenten van 200 gram.

Microbiologische veiligheid

De geteste bedrijven werken verplicht volgens de hygiënecode en moeten daarmee aan de wettelijk verplichte HACCP-eisen voldoen. MAX heeft het lab gevraagd om te onderzoeken of dat ook uit de maaltijden blijkt. Het resultaat is schokkend: het aantal bacteriën dat in vier (29%) van de maaltijden is aangetroffen overschrijdt de grens van de toegestane hoeveelheid bacteriën fors. Deze maaltijden zijn bovendien afkomstig van vier verschillende bedrijven, wat duidt op een breder probleem in deze sector. In een reactie zegt het Voedingscentrum: “Het is heel erg dat ouderen die soms al een zwakke gezondheid hebben ziek kunnen worden door het eten van deze maaltijden.”

Resultaten

Een overzicht van de uitgebreide resultaten van de maaltijdtest vindt u in het dossier Ondervoeding op MAX Vandaag. De resultaten zijn opgedeeld in:

Woensdag 19 oktober 2016 om 19.20 uur op NPO 2 staat het consumentenprogramma Meldpunt! in het teken van de maaltijdtest. Kijkt u ook?

Geef een reactie

Reactie

    Parhesia says:

    De vrijemarkt, de zelfregulering bewijst maar weer dat ze ons vertrouwen niet waardig zijn.Deze ondernemers
    zijn alleen bezig met geld verdienen.Er is te weinig controle op ons voedsel, de producenten hebben kennelijk te weinig HART om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen om gezond/smakelijk voedsel te leveren o.a. aan onze ouderen.
    We hebben genoeg werkeloze burgers die geschoold kunnen worden als voedselcontroleur, stel voor dat we een deugelijk/corruptvrij onafhankelijke instantie bevoegdheden toekennen/geven om indien nodig zware maatregelen/geldboetes/vrijheidsbeperkingen opleggen-de voedsel vergiftigingen nemen toe,de gezondheidskosten die hieruit voortkomen(buiten het ongemak) mag de burger vanzelfsprekend zelf ophoesten-het kan deels gefinancierd worden door een extra potentiele naheffing/belasting op de netto winstmarge van alle ondernemers die voedselbereiden voor consumenten.Zij die verantwoord ondernemen zijn hiervan ontheven
    Ps:directeuren/eigenaren/managment,… persoonlijk aan de schandpaal slaan bij veel pleging/wanbeleid.Een optie lijkt me,net als bij het programma”opgelicht” publiekelijk volgen aanspreken,lijkt me een mooie tegenhanger voor de “sterren van michelin” die we mogelijk ook zouden kunnen toepassen op de MASSALE VOEDSELBEREIDINGS-INDUSTRIE, toch?,..of is dat te gortig voor ons Nederlanders.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.