Naar cookieinstellingen
Duur 03:12
Gepubliceerd op 18 oktober 2016

Microbiologische veiligheid van geteste kant-en-klaarmaaltijden

Aan diepvrieseten en diepvriesmaaltijden kleeft een negatief imago, dit zou minder lekker en stukken ongezonder zijn. Objectief gezien zijn diepvriesmaaltijden echter hartstikke gezond. Professioneel ingevroren voedsel behoudt namelijk de kwaliteit van het eten en in sommige gevallen blijven de vitamines nog beter behouden dan dat de groenten vers in de winkel zouden liggen. Of u het eten ook daadwerkelijk lekker vindt, bepaalt u natuurlijk zelf.

HACCP-eisen

De koelverse maaltijden, anders dan diepvriesmaaltijden, worden ‘zuurstofvrij’ verpakt, hiermee wordt de houdbaarheid van koelvers voedsel verlengt. Zowel de diepvries- als de koelverse maaltijden worden in grote keukens bereidt. De bedrijven die deze maaltijden produceren werken verplicht volgens een strenge hygiënecode en voldoen daarmee aan de wettelijk verplichte HACCP-eisen. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten de mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Met HACCP loopt een bedrijf het hele productieproces na op mogelijke gevaren voor de veiligheid van voedsel. Deze gevaren worden benoemd. Vervolgens moeten ze aangeven hoe de daaraan verbonden risico’s worden beheerst.

De H in HACCP staat voor hazard: Een ‘hazard’ is een gevaar dat in een product aanwezig kan zijn en vervolgens een bedreiging voor de gezondheid van de consument kan vormen. Het gaat daarbij om:

  • Microbiologische gevaren: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten.
  • Chemische gevaren, oftewel schadelijke stoffen: dioxines, zware metalen, schimmelgifstoffen, resten bestrijdingsmiddelen, enzovoorts.
  • Fysische gevaren: glas, botdeeltjes, scherpe metaal- of houtdeeltjes, enzovoorts.

Kiemgetal

Op ieder product zitten bacteriën. Met een kiemgetal wordt aangegeven wat het aantal bacteriekiemen is dat zich in of op een product bevindt. Het kiemgetal kan worden bepaald door een klein beetje van het te onderzoeken product op een petrischaal met een selectieve voedingsbodem aan te brengen en bij bepaalde temperaturen, afhankelijk van de te verwachten bacteriesoort, weg te zetten. Na een aantal dagen worden de gevormde kolonies geteld. Elke levende bacteriekiem heeft dan namelijk een kolonie gevormd. Tot op zekere hoogte is dit aantal niet schadelijk, maar zodra het kiemgetal wordt overschreden, kan dat het risico op vies voedsel en de aanwezigheid ziektekiemen vergroten. In het lab hebben wij de maaltijden van de verschillende maaltijdaanbieders getest op de microbiologische gevaren. Dit hebben we gedaan op twee verschillende bacteriegroepen: Aeroob mesofielen en Enterobacteriaceae.

Mesofielen zijn bacteriën die optimaal groeien tussen de 15 en de 50 graden Celcius. De meeste bacteriën behoren tot deze groep. Aeroob betekent dat deze bacteriën alleen kunnen groeien als er zuurstof aanwezig is.

Enterobacteriaceae vormen een grote groep bacteriën, waaronder onder andere de bekende bacterie Salmonella hoort. Veel van deze bacteriën worden vooral aangetroffen in de grond, of ze zitten op mensen, dieren en planten.

De resultaten van het onderzoek op de microbiologische gevaren vindt u in onderstaande tabel:

Microbiologie Hollandse maaltijd

AanbiederAreoob mesofiel kiemgetal (kve/g)
Enterobacteriaceae (kve/g)
Apetito<1.000<10
Food Connect (diepvries)<1.000<10
Food Connect (koelvers)<1.000<10
Lekker Thuis2.900.0009.300
Maaltijdservice.nl180.000<10
Vers aan tafel<400.000<10
Vers voor thuis12.000.000>10.000
NORMEN:<1.000.000 = Acceptabel
>1.000.000 = ALARM: vervuild
<1.000 = Acceptabel
>1.000 = ALARM: vervuild

Microbiologie vegetarische maaltijd

AanbiederAreoob mesofiel kiemgetal (kve/g)
Enterobacteriaceae (kve/g)
Apetito<4.000<10
Food Connect (diepvries)<1.000<10
Food Connect (koelvers)<1.000.0001.200
Lekker Thuis<1.000<10
Maaltijdservice.nl<1.000<10
Vers aan tafel<1.000.0001.500
Vers voor thuis<1.000<10
NORMEN:<1.000.000 = Acceptabel
>1.000.000 = ALARM: vervuild
<1.000 = Acceptabel
>1.000 = ALARM: vervuild

Testresultaat: schokkend

Het resultaat van de test op microbiologische gevaren is schokkend. Bij 4 van de 14 maaltijden en bij 4 verschillende bedrijven wordt de grens van de toegestane hoeveelheid bacteriën fors overschreden. Foodconnect.nl (koelvers), lekker-thuis.nl, versaantafel.nl en versvoorthuis.nl scoren zeer slecht. Zij hebben elk één maaltijd die het toegestane aantal bacteriën flink overschrijdt.

De bacteriën kunnen onder andere in de maaltijden terecht komen doordat:

  • De groenten onvoldoende worden gewassen
  • De maaltijden onvoldoende worden verhit
  • Er onvoldoende hygiënisch gewerkt wordt voor en na het koken
  • Het koelen en invriezen van maaltijden niet goed verloopt zodat bacteriën kunnen groeien

Advies van het Voedingscentrum

Niet alleen de producenten zijn verantwoordelijkheid voor de hygiëne van de maaltijden. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij uzelf. De producent kan een perfecte maaltijd leveren, maar als u er niet op de juiste manier mee omgaat, kunnen de bacteriën zich thuis ook nog opstapelen.

Ieder jaar worden er zo’n 700.000 mensen ziek door een voedselinfectie. Vooral ouderen zijn een kwetsbare groep als het gaat om voedselinfecties. Hier zijn verschillende redenen voor, maar bovenal door de verminderde weerstand lopen ouderen vlugger een voedselinfectie op en de gevolgen kunnen ook ernstiger zijn. Veel van deze voedselinfecties gebeuren thuis. Uw maaltijd thuis laten bezorgen kan namelijk handig zijn als u zelf niet kunt of wilt koken, maar hoe gaat u er vervolgens veilig mee om? En wat als het te veel is? Kunt u het dan nog wel bewaren? Met deze tips beperkt u het risico op een voedselinfectie:

  • Zet gekoelde maaltijden altijd direct in de koelkast. De beste temperatuur van de koelkast is 4 °C. Bij deze temperatuur groeien bacteriën nauwelijks waardoor u minder snel ziek wordt van uw eten. Een bijkomend voordeel is dat producten minder snel bederven, waardoor u minder hoeft weg te gooien.
  • Zet diepvriesmaaltijden gelijk in de vriezer. Is de diepvriesmaaltijd ontdooid geweest? Vries hem niet nogmaals in.
  • Eet de maaltijd op voor de houdbaarheidsdatum. Is de verpakking open geweest? Eet het dan binnen 2 dagen op.
  • Verhit de maaltijd in de magnetron of de oven volgens de instructie. Zorg altijd dat het door en door verhit is geweest tot stomend heet. Is dit te heet? Laat het dan een kwartiertje afkoelen.
  • Let op bij restjes! Is de maaltijd te veel? Verdeel de maaltijd dan, voordat u het verwarmt. Zet het deel wat u later gaat eten, direct weer terug in de koelkast. Zijn er toch restjes over van de verwarmde maaltijd? Gooi ze dan weg.

Voedingscentrum_tips

(Bron: Voedingscentrum)

Meer resultaten?

Een overzicht van de uitgebreide resultaten van de maaltijdtest vindt u in het dossier Ondervoeding op MAX Vandaag. De resultaten zijn opgedeeld in:

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.