Duur 05:30
Gepubliceerd op 6 februari 2018

De Olympische genen van Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma (1986) is opgegroeid op een woonboot en dat heeft 1 groot voordeel: het ijs is in de winter altijd heel dichtbij. Zodoende leert hij al vroeg schaatsen en geldt hij nu als een van de grote vedettes op de langere afstanden.

Jorrit Bergsma draait al jaren mee in het schaatscircuit, maar sinds 2014 kunnen we niet meer om hem heen. Dat komt omdat niet topfavoriet Sven Kramer, maar hij het goud pakt op de Olympische 10 kilometer. In 2018 is Kramer weer de favoriet, maar wie weet lukt het Bergsma opnieuw om iedereen te verassen.

Vaderlijk advies en natuurijs

De ouders van Jorrit zien al snel dat de jonge Jorrit talent heeft. De familie woont op een woonboot, waar waardoor Jorrit en zijn broers vanuit huis weg kunnen schaatsen als er ijs ligt. Jorrits vader Anne ziet al snel dat hij talent heeft en geeft hem advies over de schaatstechnieken die hij kan hanteren. Deze adviezen dringen goed tot Jorrit toe. Zo goed zelfs, dat hij ze zelfs nog toepast zodra hij trainers krijgt die vinden dat hij anders moet schaatsen.

Mocht het overigens tijdens de Olympische Spelen dusdanig gaan vriezen dat er een Elfstedentocht mogelijk is, dan is zijn vader ervan overtuigd dat Jorrit terugkomt naar Nederland. “Hij zal het nooit kunnen verkroppen als hij dan daar blijft”, aldus Anne Bergsma.

Wens Jorrit veel succes in PyeongChang!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer