Het coronavirus
We hebben de afgelopen weken al veel gehoord over het coronavirus. Het virus duikt in eerste instantie op in de Chinese stad Wuhan, maar is inmiddels in meer Aziatische landen en in Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk en in Duitsland waargenomen. Het lijkt erop dat het virus zich sneller verspreidt dan aanvankelijk gedacht, de zorgen nemen toe. Maar wat voor soort virus is het en kunnen we er iets tegen doen?
Coronavirus
Het coronavirus is een bekend virus, maar net als bijvoorbeeld het griepvirus bestaat het uit meerdere varianten. Van die varianten waren er tot dusver 6 bekend, en daarvan zijn MERS en SARS nog weer de bekendste. Het coronavirus is naast het rhinovirus hoogstwaarschijnlijk de veroorzaker van een groot percentage van alle gewone verkoudheidsgevallen bij mensen. Dat maakt het dus niet direct heel gevaarlijk. Daar komt bij dat coronavirussen vrij kwetsbaar zijn en gemakkelijk vernietigd worden door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen. Coronavirussen zijn zoönotisch, dat betekent dat ze kunnen worden overgedragen van dieren op mensen.
SARS en MERS
Bij de uitbraak van SARS, in 2002, ook in China, gaat het virus over van de civetkat, een soort die voornamelijk in Azië voorkomt, op de mens. SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome en dat wil zeggen dat het voor zeer ernstige longinfecties zorgt waaraan uiteindelijk bijna 800 mensen wereldwijd overleden. MERS duikt in 2012 in het Midden-Oosten op en staat voor Middle East Respiratory Syndrome; het virus gaat over van dromedarissen op de mens en veroorzaakt ook ernstige longklachten, waaraan toen meer dan 600 mensen zijn overleden.
Klachten
Hoewel coronavirussen over het algemeen tot verkoudheidsklachten leiden, kunnen bepaalde varianten wel degelijk gevaarlijk zijn. Het lastige is dat in dit seizoen ook veel influenza optreedt. De verschijnselen van het influenzavirus en het coronavirus lijken erg op elkaar. Extra knap is het dat de Chinese gezondheidszorg zo snel dit nieuwe coronavirus hebben gedetecteerd en daarover de hele wereld gelijk hebben geïnformeerd.
Ademhalingsproblemen
Dit nieuwe coronavirus, waarvan nog niet bekend is van welk dier het afkomstig is, veroorzaakt ook weer ademhalingsproblemen, koorts en hoesten, en in ernstige gevallen longontsteking en nierfalen wat dodelijk kan zijn. Er zijn inmiddels duizenden gevallen van besmetting bekend en er zijn nu 80 mensen aan overleden. Dat waren zoals het zich nu laat aanzien vooral personen die toch al verzwakt waren of heel oud, dit wordt onderliggend lijden genoemd. Wat we niet weten is hoeveel mensen het virus opgelopen hebben en er niet of nauwelijks ziek van zijn geworden. Zoiets is vaak pas na verloop van tijd vast te stellen. Pas dan wordt duidelijk hoe besmettelijk en hoe gevaarlijk het virus echt is.
Tijdens de incubatietijd besmettelijk
Ook is inmiddels duidelijk dat patiënten die het virus hebben opgelopen mogelijk in de incubatietijd al besmettelijk zijn. Dan hebben ze dus nog geen verschijnselen, maar kunnen vermoedelijk wel anderen aansteken, dus dat is extra verraderlijk. Bij bijvoorbeeld SARS was dat niet het geval. Het is verder ook niet uitgesloten dat dit virus nog weer muteert en zich dan anders gaat gedragen en zich bijvoorbeeld nog sneller gaat verspreiden. Hoe besmettelijk een bacterie of virus is, wordt uitgedrukt in een zogeheten basale reproductiegetal, R0. Van dit nieuwe coronavirus is dat reproductiegetal nog onbekend, maar de schattingen liggen in de buurt van 3. Dus elke patiënt zal 3 anderen besmetten. En omdat nog nooit een mens van dit virus ziek is geworden (en dus niemand weerstand heeft kunnen opbouwen, ook niet door een vaccinatie), kan de ziekte dus makkelijk snel verspreiden.
Nog geen vaccin tegen het coronavirus
Er is nog geen vaccin tegen het coronavirus, maar daar wordt wel hard aan gewerkt. Sinds 12 januari 2020 is de genetische code van dit specifieke coronavirus bekend. Chinese wetenschappers hebben die ontrafeld en op basis daarvan wordt nu geprobeerd een werkend vaccin te ontwikkelen. In het gunstigste geval zou dat er over een week of 7, 8 kunnen zijn, maar dan moet het eerst nog getest worden. En ook al is er een vaccin, dan is daar niet ineens voldoende van om miljoenen mensen mee in te enten. Dus dat gaat nog wel wat tijd kosten. Niet besmet raken is dus belangrijk voor nu. Goede hygiënemaatregelen zijn dan belangrijk: handen wassen met zeep, en dan niet een paar seconden maar echt wel een halve minuut lang.
Op de website van Thuisarts en van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft het instituut een vraag & antwoord opgesteld over het nieuwe coronavirus.
Dit onderwerp wordt besproken in Tijd voor MAX op dinsdag 28 januari 2020.
Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen
U kunt van dinsdag 28 januari tot woensdag 29 januari 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over het coronavirus. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 15 januari 2020 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.
U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hallo dokter Ted, wij waren gisteren in Blue Welness in Leiden. Een man achter me hoestte driemaal en verontschuldigde zich ( bij het opgieten ).
Toen bedacht ik me gelijk : hoe gaat het eigenlijk met verkoudheid virussen of zo je wilt Corona virussen in een sauna ?
Beter, slechter of is in zo’n n kleine ruimte met rondzwaaiende lucht door de opgietster, dan iedereen “de Sjaak” ?
Dank voor uw antwoord
Verkoudheidsvirussen zijn druppelinfecties. De meeste virussen hebben geen lang leven in een druppel, maar als je binnen een paar meter van iemand af bent (of de lucht is zwanger van waterdruppels, zodat de opgehoeste/-nieste druppels niet zo snel verdrogen), dan word je gemakkelijk besmet. Als het virus op de handen terechtkomt, bij contact met je loopneus bijvoorbeeld, dan blijft het virus wat langer leven. Daarom is handen wassen ook zo goed.
Kortom, een verkoudheid loop je gemakkelijk op. Dat geldt waarschijnlijk ook voor dit nieuwe coronavirus.
goedemorgen dokter Ted, wij waren gisteren in Blue Welness in Leiden. Een man achter me hoestte driemaal en verontschuldigde zich ( bij het opgieten ).
Toen bedacht ik me gelijk : hoe gaat het eigenlijk met verkoudheid virussen of zo je wilt Corona virussen in een sauna ?
Beter, slechter of is in zo’n n kleine ruimte met rondzwaaiende lucht door de opgietster, dan iedereen “de Sjaak” ?
Dank voor uw antwoord
Is er enige relatie tussen corona en de zg. niesziekte bij katten ? Bij katten is dat vaak dodelijk .
Niesziekte bij katten is meestal een herpesvirus. Ik weet niet of bij katten ook wel eens een coronavirus voorkomt, maar veel diersoorten dragen dat virus wel bij zich. Vandaar de verdenking dat dit nieuwe coronavirus ook bij een dier vandaan komt.
Weer krijgen de diueren de schuld van het coronavirus. In China worden alle huisdieren met een hamer doodgeslagen!! Er is nog steeds geen bewijs dat het van de dieren afkomstig is.!!!! Het is walgelijk wat er in China gebeurt. Ze hebben daar totaal GEEN respect voor het dier, zoals in zoveel andere landen. Misschien is het hun karma wat ze nu overkomt!!
Een Dtuitse man van 37 jaar heeft het Corona virus. Hij is vorige week in onze Nederlandse provincie Limburg geweest, toen vertoonde hij volgens zeggen geen ziekteverschijnselen. Volgens het GGD hoeven er geen maatregelingen worden getroffen, echter u spreekt van besmetting in incubatietijd!!!! Persoonlijk vind ik dit tegenstrijdige berichten en maak mij hierover terecht zorgen. Daarnaast wilde ik al bij voorbaat mondmaskers bestellen die de overheid aanraad, maar deze zijn schandalig DUUR, terwijl je ze om de paar uur moet verwisselen. Niet iedereen kan zoveel geld uitgeven puur voor zijn eigen gezondheid!!
Graag uw reactie
hallo,
heb een vraagje heb een kennis die al een beetje weken lang kwakkelt noem ik het maar soms hoestje soms loopneus dus hij blijft netjes binnen verwijdert van mensen maar ja hoe lang moet je dan wegblijven van mensen hoe lang hou je het bij je?
Ik zelf heb een tic ontwikkeld van smorgen en savonds me temperatuur meten en vooral me saturatie nu vraag ik af zolang dat goed is kan ik daar wat uit afleiden
Mijn man (54) en ik (50) liggen al ruim een week op bed met corona. Dus we hebben alle tijd om allerlei vragen op te zoeken op internet en veel tv te kijken. Nu hebben we een antwoord niet kunnen vinden. Er zijn allerlei pilots met testen van te voren. Dit klinkt leuk. Maar wij hebben corona en nu horen we dat er nog heel lang virusdeeltjes bij ons zijn te traceren. Dus wij kunnen dadelijk nergens naar toe, want onze test zal positief blijven? Want ook niemand kan ons nu echt zeggen hoelang we nu eigenlijk nog besmettelijk zijn voor andere. Ja, als je 24 u geen klachten meer hebt. Maar ik hoest en dat doe ik ieder jaar wel. En dan soms wel 4 maanden. Ben ik dan nog 4 maanden besmettelijk? Ik zou wel eens willen weten waar we aan toe zijn. We leven nu op onze slaapkamer zodat we onze kinderen niet besmetten, maar dit hou ik geen 4 maanden vol. Ik hoop dat u iets duidelijker kunt zijn dan de GGD, want daar krijg je iedere keer een ander antwoord. mvg. Daniëlle en Martin