Duur 05:36
Gepubliceerd op 12 april 2016

Tennisarm

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft een tennisarm niet veel te maken met tennissen. Maar weinig professionele tennissers hebben er last van. Toch ligt de oorzaak wel in overbelasting van de pezen in de arm veroorzaakt door een herhaaldelijke beweging. Maar wat is een tennisarm precies? En is het te voorkomen?

Iedereen kan het krijgen

Een tennisarm is een overbelasting van de pezen in de arm. Dit gaat vaak samen met een verminderende kwaliteit van het peesweefsel. Een tennisarm komt vaker voor bij ouderen en mensen die weinig aan sport doen. Langdurige, lichte aanhoudende belasting van de arm is vaker de oorzaak van een tennisarm dan dan kortdurende en zware belasting van de van de pezen en spieren. Daarom is een tennisarm vaak het gevolg van een herhaalde maar op zichzelf niet heel inspannende polsbewegingen: schilderen, vioolspelen, met de computermuis werken of werken met een schroevendraaier. Iedereen kan eigenlijk een tennisarm krijgen.

Symptomen

De spieren die onze pols en vingers strekken (de onderarm extensoren) lopen van de hand door tot aan de buitenkant van de elleboog en hechten daar via pezen aan op het bot van de bovenarm. Bij een tennisarm is dit peesweefsel aangedaan. Er kunnen bijvoorbeeld kleine scheurtjes in zijn ontstaan. De symptomen zijn pijn aan de buitenzijde van de elleboog ter hoogte van de harde knobbel, pijn aan de elleboog bij het maken van een vuist, pijn bij het bovenhands optillen van iets, zoals een pak melk uit de koelkast, krachtverlies, pijn aan de elleboog ’s morgens bij het ontwaken, soms uitstralende pijn naar de onderarm, bovenarm en schouder, etc.

Handige test

Een röntgenfoto van een mogelijke tennisarm heeft geen zin, want daar zijn de afwijkingen niet op te zien. Er zijn wel wat handige tests die u kunt doen: strek uw arm recht vooruit. Laat iemand uw middelvinger omlaag drukken terwijl u die vinger omhoog probeert te drukken. Of til met gestrekte armen een stoel bovenhands op. Als dat pijn veroorzaakt is de kans groot dat het om een tennisarm gaat. Ook een vuist maken met gestrekte arm is dan pijnlijk.

Wat is er aan te doen?

Een tennisarm gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over, al kan het wel lang duren variërend van een paar weken tot een jaar. Rust houden is niet de oplossing. Wat wel bij kan dragen tot herstel is het stoppen met de beweging die de pijn heeft veroorzaakt, ijspacks erop, ontstekingsremmers nemen of een injectie met cortisonen in laten spuiten. De fysiotherapeut kan de arm soms ook intapen waardoor de spieren anders moeten spannen. In het uiterste geval wordt er geopereerd en wordt de aanhechting van de pezen ter hoogte van de elleboog losgemaakt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Dus probeert u vooral om overbelasting te voorkomen door de juiste maatregelen te treffen.

Chat met dokter Ted

Op dinsdag 12 april 2016 kunt u van 17.10 uur tot 18.20 uur hieronder chatten met huisarts Ted van Essen over de tennisarm. Andere vragen worden niet beantwoord. Na 18.20 uur mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer door de dokter beantwoord.

Dit betreft geen persoonlijk consult! De huisarts moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u in deze chatsessie graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX. U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (12)

    Gerard Pasveer says:

    Hoe staat het met een Golf rug, onderste deel van de rug. Is dit hetzelfde als bij een Golf arm? Dus de SI gewrichten en naar punt bij 60 plussen.

      DokterTed says:

      Die diagnose ken ik niet, maar de zwaaibeweging bij golf is zeker rugbelastend. In beweging blijven is daarvoor ook zeer belangrijk.
      Ted van Essen, huisarts

    Rob Fraiquin says:

    Waarom vertelellen de artsen niet gewoon eerlijk dat de toepassing van accupunctuur een eenvoudige oplossing is voor het behandelen van een tennisarm?
    Ditzelfde geld voor een golfarm.
    Ik vind dat er niet eerlijk en open volledige informatie wordt verstrekt.

    Het lijkt mij zeer zinvol en behulpzaam dat er eens aandacht aan deze vorm van hulp wordt besteed in plaats van steeds de medische westerse wereld de hand boven het hoofd te houden.
    Ik durf de gok wel aan met tien mensen die allemaal een tennisarm hebben dat ze er binnen zes weken vanaf zijn. Niet voor even maar definitief bij normaal gebruik.

    Bij mij heeft het na anderhalf jaar geklungel en gestuntel door de zoals men dat noemt reguliere behandelaars met natuurlijk enorm veel pijn, geweldig geholpen!! Ik ben er echt helemaal vanaf.

    Wat zou ik graag een reactie van jullie ontvangen om dit punt eens echt goed aan te kaarten.

    Eerlijk is dan toch eerlijk??

    Vriendelijke groet,

    Rob Fraiquin

      DokterTed says:

      Fijn dat het bij u geholpen heeft. Probleem is dat er geen goed wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Zonder bewijs voor de effectiviteit van zo’n behandeling kan ik dat niet adviseren.
      Ted van Essen, huisarts

    Rikglazenwasser87 says:

    Hoi Ted,Ik zar net even te kijken naar u op omroep max..ik ben glazenwasser en heb al een paar maanden last van mijn elleboog maar moet toch elke dag weer ramen lappen,sttofzuigen,dweilen etc…’wat kan ik het beste doen gr Rik

      DokterTed says:

      Dat is inderdaad heel vervelend in uw beroep. Is wel een reden om een keer een bedrijfsarts te raadplegen met de vraag of er aanpassingen mogelijk zijn in uw werk.
      Ted van Essen, huisarts

      Rob Fraiquin says:

      Beste Ted, Welk bewijs er beter dan de genezen patiënten? Er zijn inmiddels ziektekostenverzekeraars die 80% van de behandeling van acupunctuur vergoeden. Dat doen ze niet voor niets!! Heeft u er zelf wel eens onderzoek naar gedaan? Lijkt mij bijzonder interessant om uw bevindingen hieromtrent eens te vernemen. Ik denk dat het belang van patiënten die van hun pijn verlost worden groter is dan de uitslagen van wetenschappelijke onderzoeksuitslagen. Voor de goede orde deel ik nog mede dat ik met de beste bedoelingen deze ondervindingen kenbaar maak.

      Uw reactie op bovenstaande stel ik ten zeerste op prijs.

    isaha says:

    Ik heb een overbelaste bovenarm…is dit ook een tennis arm ..? Mijn dokter zei dat ik rust moet nemen anders zou het lang duren eer het over zou gaan.
    Ik merk overigens wel dat als ik weinig doe dat ik minder last heb bij bepaalde bewegingen met mijn arm.

      DokterTed says:

      Daarvoor moet inderdaad de dokter uw arm onderzoeken. Dan is de diagnose duidelijk en kun je de therapie bepalen.
      Ted van Essen, huisarts

    Trees Berkelmans says:

    Ik heb ongeveer 20jaar geleden een tennisarm gehad.
    Ben toen naar Eindhoven geweest, naar de toenmalige masseur van PSV.
    Deze masseur heeft in drie behandelingen er voor gezorgd dat mijn tennisarm over was!
    Deze behandeling deed ontzettend veel pijn, hij trok nl. mijn elleboog met veel kracht uit elkaar.
    Zodat de pees los kwam van het bot en daardoor de pijn over ging.
    Mijn arm werd na behandeling helemaal blauw, maar de pijn was na de 3e behandeling zo goed als weg.
    Moest daarna nog een half jaar een leren polsband dragen en ik heb nooit meer last van tennisarm gehad!
    Wordt deze behandeling nog wel eens toegepast?

      DokterTed says:

      Lijkt mij een forse behandeling. We weten inmiddels dat die polsbandage niet helpt. Kennelijk was de manipulatie wel erg fors, als er een bloeding is opgetreden. Ik ken geen bewijs voor de effectiviteit van deze behandeling.
      Ted van Essen, huisarts

    koffie says:

    Ik heb jarenlang met een zekere regelmaat last gehad van een tennisarm, van alles geprobeerd, accupunctuur, accupressuur, fysiotherapie. Tot 3 jaar geleden ben ik in Eindhoven geweest, 3 behandelingen redelijk pijnlijk maar ik ben er vanaf. Kees begint bij de pols en gaat met kracht omhoog naar de elleboog. Zelf thuis oefeningen doen en echt het werkt. Kijk op tennisarm.nl. Ik tennis gemiddeld 3 keer per week, heerlijk.

Bekijk ook

Meer