Hoe zit het?: mag u zomaar graven in de tuin?
Publicatiedatum: 3 december 2019
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u zomaar graven in de tuin?
Zomaar graven mag niet
Bij heel veel werkzaamheden in de tuin moet er op een gegeven moment gegraven worden. Meestal zijn de graafwerkzaamheden niet zo ingrijpend, maar als u een schuur of schutting laat plaatsen is dit een ander verhaal. Over zulke grotere graafactiviteiten gaat deze editie van Hoe zit het?. In dat soort gevallen moet er immers altijd een graafmachine gebruikt worden en het is bij wet verboden om hier zomaar mee te gaan graven. Dit omdat er onder de grond heel veel leidingen liggen die gemakkelijk beschadigen als ze geraakt worden. Of die leidingen niet heel diep liggen? Dat valt dus tegen. Gemiddeld bevinden zij zich op zo’n 60 tot 80 centimeter diepte, maar 40 centimeter is ook niet ongewoon. Wie een beetje enthousiast doorgraaft, heeft deze dieptes zo bereikt.
Consequenties
Dat een kapotte leiding of kabel veel ellende kan veroorzaken laat zich raden. In het Gelderse Barneveld ziet de directeur van een middelbare school zich eerder dit jaar genoodzaakt om alle leerlingen naar huis te sturen nadat er bij graafwerkzaamheden elders in het dorp een waterleiding wordt geraakt. Daardoor komt er geen water meer uit de kranen van de school. Bovendien kost het herstellen van geraakte leidingen en kabels veel geld. De rekening is altijd voor degene die de schade heeft gemaakt of gemeld. Het gaat hier uiteraard niet om een paar euro. Het maken van een kapotte waterleiding kost bijvoorbeeld 712 euro.
Belang van een KLIC-melding
Schade veroorzaakt door graven wordt graafschade genoemd en is nooit helemaal te voorkomen. Toch kunnen mensen wel de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de kans op schade tot een minimum wordt beperkt. Zo is iedereen die wil gaan graven met een graafmachine verplicht om een KLIC-melding te doen bij het kadaster. Het doen van zo’n melding is de taak van degene die de graafwerkzaamheden gaat uitvoeren en kost ongeveer 16 euro. Het kadaster geeft vervolgens een uitdraai van het leiding- en kabelnetwerk van de opgegeven plek, waardoor degene die gaat graven weet waar het wel en niet veilig is om aan de slag te gaan. In juli 2019 spreken wij over het belang van KLIC-meldingen met Dirk Emans van het Agentschap Telecom. Hij vertelt destijds dat veel grote bedrijven de noodzaak van een KLIC-melding al inzien, maar dat hoveniers en kleinere bouwbedrijven dit soms niet weten. “Zij denken vaak dat er geen KLIC-melding nodig is als zij gaan graven in tuinen, maar dit is wel het geval”, aldus Emans. Mocht u zo’n bedrijf in de arm nemen, dan adviseert Emans om altijd te controleren of zij zo’n melding hebben aangevraagd én de door het kadaster verstrekte informatie hebben gelezen. “Het gebeurt vaak dat bedrijven zeggen: ‘ik heb een KLIC-melding gedaan, dus ik heb aan mijn plicht voldaan’, maar dat is dus niet waar. Het is een kwestie van goede werkvoorbereiding om de informatie goed te lezen, zodat de hovenier u als opdrachtgever erop kan attenderen als de originele graafplannen gewijzigd moeten worden, omdat er een belangrijke kabel door de tuin loopt.” Als u zelf een graafmachine huurt, moet u overigens ook een KLIC-melding doen en de informatie goed lezen voordat u aan de slag gaat.
Mensen die met een schep gaan werken hoeven dit in principe niet te doen, maar zowel het kadaster als het Agentschap Telecom adviseren om dit wel te doen. Zoals al gezegd liggen kabels en leidingen vrij dicht onder de grond, waardoor zij ook makkelijk geraakt kunnen worden door een schop of handgrondboor.
Extra voorzorgsmaatregel
Hoewel een KLIC-melding doen veel ellende kan voorkomen, kan het zijn dat de gegevens van het kadaster niet helemaal kloppen. Niet iedereen die een nieuwe leiding aanlegt of verlegt meldt dit bij het kadaster. Daarom is het altijd handig om eerst even te voorsteken, zoals dat heet. “Daarbij wordt in de buurt van de kabels en leidingen die te zien zijn op de tekening wat aarde weggegraven, zodat er vastgesteld kan worden of deze niet toevallig een andere ligging hebben gekregen. Zo wordt schade voorkomen”, aldus Dirk Emans.
Conclusie
Zomaar graven in de tuin is niet in alle gevallen toegestaan. Zolang u dit met de hand doet en niet te diep, is er niet veel aan de hand, maar zodra er een graafmachine aan te pas komt is dit een ander verhaal. Iedereen die hiermee gaat graven is wettelijk verplicht een KLIC-melding te doen bij het kadaster. Iedereen die dit niet doet is dus in essentie in overtreding.
(Bron: Rijksoverheid, archief, Agentschap Telecom)