hoe zit het?

Hoe zit het?: mag u eten door de wc of gootsteen spoelen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u eten door de wc of gootsteen spoelen?

Waar gooit u die etensresten in?

Natuurlijk is het bewaren van restjes eten de allerbeste optie, maar soms is het gewoonweg niet mogelijk om eten te bewaren. Van bedorven soep of een schimmelende saus wordt immers niemand blij. Weggooien is dan de enige optie, maar waar? De GFT-bak is in veel gevallen de beste optie, maar er zijn ook genoeg mensen die restjes door de gootsteen of wc spoelen. Is dat slim?

Geen vaste bestandsdelen

“Eigenlijk is het heel simpel”, zegt Hugo Gastkemper van Stichting RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer in Nederland. “De wc is voor de 3 p’s: poep, plas en wc-papier. Eten hoort er dus eigenlijk niet in.” De gootsteen kunnen mensen volgens Gastkemper wel gebruiken om eten of drinken door te spoelen, maar alleen als het door het zeefje past. “Als het daar niet doorheen past, hoort het niet in het riool thuis.” Dat betekent dat alleen vloeibare producten weggespoeld mogen worden, iets wat ook voorlichtingsorganisatie Milieucentraal onderschrijft. “Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft”, aldus de organisatie op de eigen website. Volgens Milieucentraal mag dit soort voedsel ook door de wc worden gespoeld. “Schep wel altijd eerst het vet van de soep af”, voegt Gastkemper toe.

Geen vet door de gootsteen

Want vet, dat hoort ook niet in het riool. Producten als jus, frituurvet of overgebleven vet uit een pan mogen nooit door de wc of gootsteen worden gespoeld. Vet of olie kan zich afzetten tegen de wanden van het riool en zo een verstopping veroorzaken. Ook vaste voedselresten kunnen verstoppingen veroorzaken. Dit kan gebeuren in het openbare riool, maar ook in de aansluiting bij u thuis. Als dit laatste het geval is, moet u de verstopping laten verhelpen en dat is niet goedkoop.

Naar de milieustraat

Omdat u zo’n verstopping natuurlijk wilt voorkomen doet u er goed aan om vette pannen niet direct af te spoelen met water. Ga er altijd eerst met een keukenpapiertje doorheen, zodat het meeste vet weg is. Frituurvet kunt u na gebruik in een lege fles of leeg pak schenken. Dit is niet alleen beter voor het riool, maar ook heel economisch. Frituurvet kunt u immers meerdere keren gebruiken. Als het zijn beste tijd gehad heeft, kunt u het inleveren bij een milieustraat. Nu de feestdagen eraan komen gaat u wellicht meer olie of vet gebruiken in de keuken. Wees er in de decembermaand dus extra alert op hoe u hiermee omgaat na het koken.

pannen met vet

Een lekker eitje gebakken en zit er nog vet in de pan? Spoel dit niet weg, maar gebruik een keukenpapiertje.

Conclusie

Hoewel er dus verschillende voorwaarden zijn, mag u eten in principe door de wc of de gootsteen spoelen.

(Bron: milieucentraal, RIONED, Rijksoverheid)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Nelleke reageert says:

    Er gaat bij mij geen eten of vet door de gootsteen of de wc. Als er al een (minimaal)restje is wat niet bewaart kan worden, dan gaat dat in de vuilnisbak. Bij ons in Amsterdam is al jaren geen GFT ophaal meer. Jus/braad vet giet ik in een boterhamzakje en gaat de vuilnisbak in. Een koekenpan waar aanhangend vet uitkomt, haal ik eerst een keukenpapiertje doorheen alvorens deze wordt afgewassen. Hiermee probeer ik te voorkomen dar er verstoppingen optreden in gootsteen of wc.

    Harda says:

    Ik heb diepvrieszakjes met zip sluiting.
    Daar doe ik jus e.d. in en dan in de prullenbak.
    Zo krijg je niks onder de vieze prut en je houdt je gootsteen en wc vrij van vettigheid.