‘De dood van mijn vader blijft een raadsel’
Publicatiedatum: 17 oktober 2019
Voor de nieuwe reeks op MAX Vandaag en NPO Start, Denkend aan Holland: BINNENVAART, vaart presentator Elles de Bruin mee met 3 binnenvaartschepen. De 9-delige reeks geeft een beeld van de binnenvaart als beroep, de prachtige natuur en de gasten en bewoners van de schepen. Elles de Bruin spreekt voor een interview in MAX Magazine over de nieuwe reeks, Marion Hoenselaar over haar jeugd in de binnenvaart.
Marion Hoenselaar (58) stapt met tranen in haar ogen aan boord van het binnenvaartschip de Sica. De herinneringen over haar jeugd in de binnenvaart komen onmiddellijk boven, ook die ene vreselijke gebeurtenis waarbij haar vader overboord sloeg en verdronk…
2 dagen vaart Marion samen met haar man mee op de reis tussen Den Haag en Amsterdam “Voor mij is dit thuiskomen. Dit was mijn leven. Ik voel het weer alsof ik een kind ben. Als je ermee besmet bent, kom je er nooit meer vanaf”, glundert Marion. Is het leven in de binnenvaart toch ook niet wat saai? “Welnee, het uitzicht is elke dag anders. Je hebt elke dag weer andere buren. Wat wil je nog meer.”
Jeugdfoto’s komen tevoorschijn
De route van de Sica loopt vanuit de Binckhorsthaven in Den Haag via de sluis in Leidschendam richting de Braassemermeer en dan naar de grachten van Amsterdam. Marion en haar man John genieten met volle teugen. Op het dek haalt ze de jeugdfoto’s erbij en begint te vertellen over haar jeugd aan boord van verschillende schepen van rederij Damco waar haar vader kapitein was. “Hier zet ik mijn eerste stapjes, dat gebeurde aan boord. Je ziet dat mijn moeder dichtbij me is omdat ze altijd bang was dat ik overboord zou vallen. Ze week nooit van mijn zijde.” Marion was enig kind, maar gelukkig was ook Margareta aan boord, de dochter van de andere kapitein die voorop het schip leefde. “We waren eigenlijk een soort familie van elkaar. Als het mooi weer was, lieten we de reddingsboten vol water lopen en mochten we daarin spelen. Het was een geweldige tijd.”
Naar school
Marion is tot haar zesde aan boord gebleven. Daarna ging ze wonen bij haar tante in huis, omdat ze naar school moest. Alleen in de weekends en in de vakanties, en alleen als haar ouders dan in de buurt lagen, ging ze terug naar het schip. Indertijd leefden de schippers permanent aan boord. Nu is dat vaak anders, gaan ze 2 weken op en dan 2 weken af.
Het noodlot sloeg toe
Terwijl de Sica over het Braassemermeer vaart, kijkt Marion verder in haar jeugdfoto’s. Met trots toont ze een foto van haar vader in de stuurhut. “Ik denk dat hij hier 33 was, een jaar voordat hij is overleden.” Marion was 9 toen in de nacht van 26 september 1970 het noodlot toesloeg. Zij en haar moeder waren net een paar maanden van boord en leefden in een huis aan de wal. De politie belde met de mededeling dat hun schip, de Damco 161, was aangetroffen zonder kapitein aan boord. Zichtbaar ontroerd vertelt Marion: “Mijn vader is 10 dagen vermist geweest. Hij is uiteindelijk in de Waalhaven in Rotterdam gevonden. We mochten hem niet meer identificeren, dat heeft iemand anders toen voor ons gedaan.”
Vader kon niet zwemmen
Ze vindt het moeilijk te verteren dat nooit duidelijk is geworden waardoor en op welke locatie haar vader overboord is gevallen. Hij kon niet zwemmen en is verdronken. “Ja het is misschien raar, een schipper die niet kan zwemmen, maar het gebeurde in die tijd toch”, aldus Marion. Hij was indertijd alleen aan boord, dus er waren ook geen getuigen van het ongeval.
Wat er is gebeurd
De vraag wat er precies met haar vader is gebeurd, beheerst het leven van Marion. “Ik heb er veel onderzoek naar gedaan; gebeld, gemaild, naar de gewone politie, de havenpolitie; maar het heeft niets opgeleverd en ik besef dat de kans klein is dat ik het ooit nog te weten kom.”
Marion legt uit dat de onrust over het ongeluk zo groot is dat ze gedurende haar leven steeds meer is gaan eten. “Het verdriet over het verlies van mijn vader ben ik weg gaan eten met alle gevolgen van dien. Ik was veel en veel te dik.” In 2017 heeft ze een maagverkleining gehad en nu is ze ruim 40 kilo afgevallen. Marion: “Ik voel me als herboren.”
Genieten
Marion en en haar man genieten van de reis op het water. Ze zitten bij schipper Mickel in de stuurhut of verblijven op het dek. Na 2 dagen komt er dan toch een eind aan de reis. “Als John zou zeggen: we kopen een schip, dan zou ik zo met hem meegaan. Ik heb het gevoel dat het bij mij hoort en dat gevoel gaat nooit meer weg.”
Serie Denkend aan Holland: BINNENVAART
De belevenissen van Marion en haar man zijn te zien in de negendelige serie BINNENVAART die vanaf maandag 21 oktober 2019 te zien is op MAXVandaag.nl In BINNENVAART gaat presentator Elles de Bruin mee met 3 binnenvaartschepen op verschillende routes in Nederland, België en Duitsland. Met de Sica vaart ze van Den Haag naar Amsterdam, om hier zand te halen. De Sjouwer, een zogenoemd koppelverband, brengt containers van Germersheim naar Antwerpen en de Martinique volgt de route Rotterdam-Hengelo. De serie BINNENVAART beschrijft de binnenvaart als beroep, de prachtige natuur die zij onderweg tegenkomen en de gasten en bewoners van het schip.
(Bron: MAX Magazine nr: 41)