Feiten en cijfers over de vergrijzing

Feiten en cijfers over de vergrijzing

Hoeveel Nederlanders zijn ouder dan 65 jaar? En hoe groot is dat aandeel in 2040, op de piek van de vergrijzing? We zetten de feiten en cijfers op een rij.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Nu, in 2023, zijn er in Nederland meer dan 3.6 miljoen inwoners ouder dan 65 jaar, ongeveer 20 procent van de totale bevolking. Dat aantal groeit voorlopig. In 2040 zijn bijna 5 miljoen Nederlanders, meer dan 25 procent van de bevolking, 65-plusser.

Welke uitdagingen brengen deze feiten en cijfers met zich mee?

Op dit moment zijn er op elke 65-plusser 3 mensen die kunnen werken. In 2040 zijn dat er nog maar 2. Onze 65-plussers worden ook steeds ouder, 80-plus of zelfs 90-plus. Hun zorg is een stuk duurder dan bij jongere mensen. In 2040 heeft een recordaantal mensen zorg nodig, maar er zijn te weinig mensen die het werk kunnen doen. En er zijn nu al te weinig verpleeghuizen, laat staan in 2040.

Daarnaast heeft vergrijzing niet alleen invloed op onze zorg, maar ook op wonen, werken en hoe we met elkaar samenleven. Kunnen we zo doorgaan, of zijn er grenzen aan ons systeem? Dat zoeken Elles de Bruin en Astrid Cornelisse uit in de Omroep MAX en NPO Radio 1 podcast De Toekomst is Grijs.

Geef een reactie