De Olympische genen van… Harrie Lavreysen

Zo vader, zo dochter: Evert en Carrie ten Napel kennen dit spreekwoord als geen ander. Geldt dit ook voor de Nederlandse atleten op de Olympische en Paralympische Spelen? Aan wie hebben zij hun talent, hun karakter en vooral hun Olympische genen te danken? In aanloop naar Parijs 2024 bezoeken Carrie en Evert de thuisbasis van 7 sporters. In deze aflevering van De Olympische genen van…  zijn we in het Noord-Brabantse Luyksgestel, bij Peter, Loes, Anne en Mieke Lavreysen. Hoe is hun zoon en broer Harrie de wereldtopper in het baanwielrennen geworden die hij nu is?

Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen (1997), bijgenaamd Harrie Hattrick en De Lichtflits van Luyksgestel, is op zijn 18e begonnen met baanwielrennen. Maar sindsdien is het snel gegaan met zijn sportieve carrière. Harrie stoot door naar de absolute wereldtop van het baanwielrennen en wordt in 2018 wereldkampioen met de Nederlandse sprintploeg. Daarna volgen nog veel meer medailles, in de teamsprint, individuele sprint en keirin. De Olympische Spelen van 2021 zijn (voorlopig) de kroon op het werk. In Tokio wint Harrie goud op beide sprintnummers en brons op de keirin. Bekijk hier wanneer hij in actie komt tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

“Op zijn 4e de startheuvel af: wenkbrauw kapot, 4 hechtingen”

Als Harrie een peuter is, kan hij al zonder zijwieltjes fietsen. In zijn jeugdjaren brengt hij vele uren door op het terrein van BMX-vereniging De Durtrappers in Luyksgestel. Daar staan vader Peter en moeder Loes al op Carrie en Evert te wachten. “De eerste keer dat we hier op de baan kwamen, toen was hij 4 jaar oud. Gewoon een keer van de startheuvel af, geen helm op natuurlijk”, lacht vader Lavreysen. “Toen viel hij meteen. Zijn wenkbrauw kapot, 4 hechtingen.”

Harrie blijkt talent te hebben en het hele gezin Lavreysen volgt zijn wedstrijden op de voet. “Dat was ook wel leuk, dan ga je op vrijdag al en is er ’s avonds een feestje. Met de meiden ging ik dan iets anders doen, even shoppen. En als we dan naar Heiloo gingen, even naar het strand, dat soort dingen”, aldus Loes. “Ze hadden er ook vriendinnen. En Harrie leuke vriendschappen. Tot een jaar of 12 was hij eigenlijk niet serieus bezig met winnen, maar wel altijd fanatiek.”

“Zaterdag schouders uit de kom, maandag overstap naar baanwielrennen”

Maar de BMX-carrière van de jonge Harrie is er eentje van vallen en opstaan, in de meest letterlijke zin van het woord. Op zijn 18e moet hij noodgedwongen stoppen, maar Harrie zet razendsnel de knop om. Met dank aan het doorzettingsvermogen dat hij van zijn beide ouders heeft geërfd. “Zaterdag viel hij, allebei zijn schouders uit de kom. Zondag werd besloten dat hij niet verder kon met BMX. En maandag had hij al besloten om te gaan baanwielrennen”, weet Peter nog. “Ik zeg: jee, dan zitten we de hele dag binnen…”, vult Loes lachend aan. “Dat doe je dan, uit liefde voor je kind.”

Met het hele gezin voor de buis en naar Parijs

Vader en dochter Ten Napel zijn ook van harte welkom in Luyksgestel, waar zussen Mieke en Anne aanschuiven. Het gezin Lavreysen heeft de vorige Spelen in Tokio, waar Harrie 2 gouden en 1 bronzen medaille pakt, vanuit huis moeten volgen. “We hadden het al helemaal geregeld, kaartjes en hotels. Toen kwam het bericht dat we toch niet mochten gaan”, vertelt Mieke over de ‘corona-Spelen’ van 2021. Loes vervolgt: “We waren met de hele familie hier, ook mijn zus en broer. Toen hebben we hier met zijn allen gekeken. Dan ben je ook heel close samen.” Anne: “Ik weet nog wel dat hij die sprint verloor, de 2e keer. Nou, de spanning hier in de tuin…  Die was verschrikkelijk! De ene was aan het ijsberen, de andere bleef maar naar de wc gaan.”

Vader Peter is dan ook blij dat hij zelf weer bij de wedstrijden van zijn zoon kan zijn, ook in Parijs. “Afstand is verschrikkelijk, je kunt beter op de baan zijn. Dan heb je een andere spanning dan wanneer je op televisie kijkt.” Loes voelt altijd spanning, of ze nu thuis kijkt of op de tribune zit. “Ik sta in de keuken, zij zitten in de kamer te kijken. Ik ben eigenlijk het meest bang dat hij valt, dat het daardoor fout gaat. Maar ik vind het op dat moment te spannend om te kijken, ik luister alleen maar”, vertelt ze over de vorige Olympische Spelen. “Ik kijk met de vlag voor mijn gezicht. Ik hoor aan de anderen wel hoe het gaat.”

Wanneer komt Harrie Lavreysen in actie?

  • Maandag 5 augustus 19.09 uur: teamsprint voorrondes
  • Eventueel: Dinsdag 6 augustus na 18.59 uur: teamsprint hoofdtoernooi, halve finale en finale
  • Woensdag 7 augustus na 12.45 uur: individuele sprint voorrondes
  • Eventueel: Donderdag 8 augustus na 18.01 uur: individuele sprint kwartfinales
  • Eventueel: Vrijdag 9 augustus na 14.41 uur: individuele sprint halve finales en finale
  • Zaterdag 10 augustus 17.19 uur: keirin voorrondes
  • Eventueel: Zondag 11 augustus na 11.29 uur keirin kwartfinale, halve finale en finale

De Olympische genen van…

In de serie De Olympische genen van… komen de (groot)ouders van topsporters aan het woord. Welke bijdrage leverden zij aan de sportieve ontwikkeling, wat herkennen zij van zichzelf in de jonge topsporters en hoe beleven ze de wedstrijden van hun (klein)kind? Carrie en Evert ten Napel weten als geen anders hoe het is als een vak wordt overgedragen van ouder op kind. In deze reeks gaan zij daarover in gesprek met de ouders van Marit Bouwmeester, Harrie Lavreysen, Tristan Bangma, Thierry Brinkman, Diede de Groot, Karolien en Finn Florijn en Noortje en Bregje de Brouwer.

De hele serie De Olympische genen van… is te zien hier op MAX Vandaag en op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie