Meesterschilders De Nieuwe Vermeer aflevering 2: Kim en Titus
Publicatiedatum: 16 februari 2023
Uit archiefmateriaal blijkt dat er nóg een straatje van Vermeer moet hebben bestaan. Het is aannemelijk dat het tweede straatje zich ook in Delft bevindt. Dit omdat de stad Vermeer aan het hart gaat en een belangrijk onderdeel uitmaakt van zijn dagelijkse bestaan. Meesterschilders Titus Meeuws en Kim van den Enden nemen de taak op zich en schilderen het Tweede straatje.
Titus Meeuws uit Den Haag
Titus is een impressionistische kunstenaar pur sang. Hij is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn afstuderen vond hij al snel een atelier in de stad en zo is het ook zijn geliefde Den Haag dat de hoofdrol speelt in zijn vrije werk. In de chaos van de stad vindt Titus altijd een zekere orde, een ritme dat een compositie vormt. In zijn dromerige stadstaferelen is hij altijd op zoek naar een lichtspel, waarmee hij een romantisch filter creëert en de kleur en contrasten het licht in zich opnemen.
Dit jaar zit hij precies 25 jaar in het vak en heeft al die jaren gewerkt in zijn eigen stijl. Een mooi moment, vindt hij zelf, om als impressionistische stadsgezicht schilder eens volledig in het verdwenen straatje van Vermeer te duiken en zich helemaal te verdiepen in de 17e -eeuwse schildertechnieken. Zijn eigen stijl voor eenmaal proberen los te laten en een werk maken zoals Vermeer dat had kunnen doen. De opdracht ziet hij als een droom die uitkomt; “Het is alsof je altijd naar Texel op vakantie gaat en je nu wordt gevraagd naar Hawaï te gaan. Het idee alleen al wat ik dan allemaal mee terug ga nemen van deze reis!”
Kim van den Enden uit Dordrecht
Kim is afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam als kunstdocent. Sindsdien is zij werkzaam in de kunsteducatie. Maar ze mist iets en besluit zich te bekwamen in het schilderen van portretten in de stijl van de oude meesters. Inmiddels schildert zij vele portretten in opdracht en geeft ze zelf les in de techniek van de oude meesters.
Naast haar werk in opdracht probeert Kim ook genoeg ruimte te maken voor vrij werk. Voor haar vrije werk duikt ze in maatschappelijke onderwerpen. Zo schilderde ze voor haar serie ‘Het geslachte rund’ een reeks van beelden van een slachterij, een persoonlijk onderzoek naar hoe zij zich wil verhouden tot vlees.
Kim is altijd op zoek naar iets nieuws in haar werk en probeert in ieder doek wel iets uit. Is het geen bijzonder licht, dan zijn het wel andere soorten kleuren.
Het maken van een stadsgezicht van Vermeer is iets heel anders dan de portretten die zij gewend is, maar ze gaat ervoor. Ze vergelijkt het met het schilderen van een portret van een overleden persoon; ook hiervoor moet zij de nodige informatie overal vandaan halen om te komen tot een portret waar geen voorbeeld van is.
Ook aan de slag met de verdwenen werken van Vermeer
Bekijk exclusieve online Masterclasses op deze website. Ze worden gegeven door Pieter Roelofs, kunsthistoricus werkzaam bij het Rijksmuseum en Abbie Vandivere, restaurator van het Mauritshuis. Met behulp van deze Masterclasses kunt u zelf aan de slag met de verdwenen werken van Vermeer.
Over De Nieuwe Vermeer
In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.