Hier in Delft loopt u langs de werken van De Nieuwe Vermeer
Dat dit jaar in het teken staat van Johannes Vermeer gaat ook in zijn eigen geboortestad Delft niet geruisloos voorbij. Naast de 6 winnende werken van de vrije categorie van De Nieuwe Vermeer zijn er door de hele stad ook veel finalewerken te zien. Volg een route langs de werken van De Nieuwe Vermeer en ontdek meer over het Delft van Vermeer.
Tijdens het jaar van Vermeer is er geen ontkomen aan in de thuisstad van de schilder. In samenwerking met het Vermeer Centrum kunt u in de binnenstad van Delft een route lopen langs meer dan 100 werken uit de Vrije Categorie van De Nieuwe Vermeer. Ze zijn te zien in etalages van winkels en achter de ramen van woonhuizen van de stad. Volg de gele straten in de kaart hiernaast om alle werken te vinden.
Klik hier om de kaart te downloaden
Vaste kijkers van De Nieuwe Vermeer zullen veel werken direct herkennen. Zo is het kunstwerk van postzegels te zien bij, hoe kan het ook anders, de plaatselijke postzegelhandel. Eigenaar Roland van Domburg over het werk: “Het kan natuurlijk niet anders dan dat dit werk hier in de etalage hangt. De postzegels horen hier thuis. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de winkel precies naast het geboortehuis van Johannes Vermeer staat, dus zo komt alles helemaal samen.”
Achter iedere ‘expositieplek’ in de stad zit wel een verhaal. Of het nu de oude buren van Vermeer zijn of een plek die het verhaal afmaakt. Zo zijn er meerdere werken te zien in de Maria van Jessekerk in de binnenstad. Onder een beeld van de lijdensweg van Jezus is het vervolg te zien in de interpretaties van De Drie Maria’s. Alsof het altijd al zo had moeten zijn.
Niet alleen de vele finalewerken uit De Nieuwe Vermeer zijn te zien in Delft, ook de winnende werken van de Vrije Categorie hebben een speciaal plekje gekregen in de geboortestad van Vermeer. In Museum Prinsenhof zijn de 6 werken in volle glorie te zien. Ondanks de grote verschillen tussen de werken is de hand van Vermeer goed terug te zien in de kunstwerken, vindt directrice Janelle Moerman: “Het is bijzonder dat de kunstenaars eeuwen na Vermeer nog steeds zo goed naar zijn werkwijze hebben gekeken. Vermeer is natuurlijk de meester van het licht en alle 6 de kunstenaars zijn daar op geheel eigen wijze heel goed mee omgegaan!”
Nu al alle finalewerken uit de Vrije Categorie zien? Loop dan rond in de online expositie van De Nieuwe Vermeer:
Het Delft van Vermeer
Wat is er nog over van de stad waar Johannes Vermeer in de 17e eeuw rondliep? Dat is volgens directeur Herman Weyers van het Vermeer Centrum wel duidelijk: “Delft ademt nog steeds Vermeer. De stad is ook bijna 350 jaar later nog steeds erg trots op zijn bekendste inwoner. Zo ook hier in het pand van het Sint Lucasgilde. In dit gebouw moet Johannes Vermeer vele keren hebben rondgelopen. Hier zat namelijk het schildersgilde van Delft waar Vermeer ook voorman van is geweest, een hele bijzondere plek! Vandaag de dag laten we hier meer over de schilder zien en hebben we reproducties van al zijn schilderijen hangen.” Ook zijn er in het pand van het Sint Lucasgilde meerdere kunstwerken uit De Nieuwe Vermeer te zien.
Over De Nieuwe Vermeer
In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.
Bron plattegrond: Het Vermeer Centrum. Foto: MAX