Duur 03:38
Gepubliceerd op 13 maart 2023

De collectie van Jacob Dissius: de belangrijkste bron voor De Nieuwe Vermeer

Bijna alle werken van Johannes Vermeer zijn in 2023 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, voor de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Maar 6 van zijn schilderijen zijn verdwenen. In De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars deze verdwenen werken tot leven. We weten van 3 van de 6 verloren werken van Vermeer van hun bestaan door één bron. Een veilingcatalogus uit 1696. Hierin werd de verzameling van de Amsterdamse kunstverzamelaar Jacob Dissius geveild. Hoe kwam Jacob aan deze werken?

Catalogus van Jacob Dissius - Het MelkmeisjeJacob Dissius had een ongelooflijke schat in handen, want in zijn inboedel stonden maar liefst 21 schilderijen van Johannes Vermeer. In perspectief: vandaag de dag wordt er vanuit gegaan dat Vermeer ongeveer 35 schilderijen heeft gemaakt. Jurylid en hoofd schilderkunst van het Rijksmuseum Pieter Roelofs: “Zoveel Vermeers bij elkaar, ik voel dat bijna fysiek!”

In de veilingcatalogus staan enkele wereldberoemde werken, zoals: “Een Meyd die Melk uytgiet”, oftewel Het Melkmeisje. Maar er staan ook werken in die we vandaag de dag niet meer kennen. En juist met die werken gaan de kunstenaars van De Nieuwe Vermeer aan de slag. Zo weten we door deze bron dat hebben bestaan: ‘Een Heer van Stand die zijn Handen Wast’, ‘Het Tweede Straatje’ en ‘Het Zelfportret’.

Bezoek ons online museum en zie hoe de deelnemende kunstenaars deze werken weer tot leven brengen:

Naar het online museum

Korte lijntjes

Hoe kwam Jacob Dissius aan zoveel werken van Johannes Vermeer? Pieter Roelofs: “Jacob Dissius is getrouwd. Zijn een vrouw stamt af van een echtpaar die de belangrijkste opdrachtgever van Vermeer moet zijn geweest.” Dit korte lijntje heeft er dus waarschijnlijk voor gezorgd dat de Amsterdamse kunstverzamelaar zo’n enorme privéverzameling kon aanleggen.

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer