Volg de laatste reis van De Vrouw Maria
Publicatiedatum: 14 januari 2024
De Vrouw Maria was een simpel koopvaardijschip uit de 18e eeuw. Het schip zou dan ook niet zijn opgevallen in de haven van Amsterdam in 1771. Het einde van het vaarseizoen naderde en de weerssituatie verslechterde snel op de Oostzee. Toch kon kapitein Reynoud Lourens niet voorspellen dat hij in de herfst van dat jaar voor het laatst zou varen op zijn Vrouw Maria. En al helemaal niet dat hij met deze tocht een ongewenst plekje in de geschiedenisboeken zo veroveren. Dat had alles te maken met de bijzondere lading aan boord van het schip.
De Gezonken Meesters
Diep verborgen in het ruim lag een geheime lading verborgen. Een lading bestemd voor de hoogste baas van Rusland, verworven op één van de grootste kunstveilingen uit de Nederlandse geschiedenis. Catharina de Grote was aan het einde van de 18e eeuw de tsarina (vorstin) van Rusland. Ze was groot kunstliefhebber, met name van de Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Haar grote collectie beroemde kunstwerken, van bijvoorbeeld Rembrandt, Frans Hals en Jan Steen, vormde het begin van de collectie van de Hermitage. Eén van de grootste kunstmusea ter wereld.
De lading aan boord van de Vrouw Maria moest deze toch al indrukwekkende collectie flink uitbreiden. 27 meesterwerken werden verscheept naar Sint-Petersburg. Maar na een noodlottige samenloop van omstandigheden zonk het schip, met de kostbare lading, voor de kust van Finland. Deze verloren werken vormen de basis voor het programma De Gezonken Meesters.
Volg de laatste reis van De Vrouw Maria
Hoe kwam De Vrouw Maria tot zinken, wie was Catharina de Groote en wat was haar plan met al die meesterwerken? In de Gezonken Meesters Schatkaart is de route van De Vrouw Maria te volgen; letterlijk tot op de bodem van de zee. Duik hier mee naar de zeebodem met maritiem archeoloog Martijn Manders en ga op zoek naar de schatten van het schip. Krijg een kijkje in het privéleven van tsarina Catharina de Grote, verteld door kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok. Of laat je rondleiden langs de verloren gewaande werken door Hoofd Beeldende Kunst Pieter Roelofs van het Rijksmuseum.
Waan je in het Europa van 250 jaar geleden en ga zelf op onderzoek naar het wrak van de Vrouw Maria.
Over de Gezonken Meesters
Naast het zesdelige televisieprogramma en een documentaire is er ook een online expositie, een interactieve schatkaart en zijn er Masterclasses over de schilders en hun werken. De Gezonken Meesters, gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 19 januari 2025 om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1.