wandelen

Wandelen, doet u dat het beste links of rechts van de weg?

We wandelen met z’n allen meer dan ooit. Op voetpaden, maar ook daarbuiten. Als er geen stoep of voetpad is, mag u gebruik maken van het fiets- of bromfietspad. Zijn die er ook niet, dan kunt u aan de rand van de rijbaan lopen of in de berm (uitgezonderd wegen waar voetgangers verboden zijn). Maar doet u dat het beste links of recht van de weg?

Wat zijn de regels?

Tot 1993 is links van de weg lopen, als er geen voetpad, stoep of (brom)fietspad aanwezig is, als regel opgenomen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. In de versies sinds die tijd is die bepaling niet langer opgenomen. Tegenwoordig mag een voetganger zelf beslissen wat de veiligste optie is. Dat is namelijk stek afhankelijk van de wegindeling en die is overal anders. Dat kan zeker in coronatijd wel wat verwarring opleveren, aangezien nu de regel om 1,5 meter afstand te houden nageleefd moet worden. Dan is het overzichtelijker als tegemoetkomend verkeer sowieso al aan de andere kant van de weg loopt. Wat is daarom raadzaam?

Advies: over het algemeen links aanhouden

Veilig Verkeer Nederland adviseert om over het algemeen links van de weg te lopen. U kunt tegemoetkomend verkeer dan zien aankomen en u kunt dan beter reageren op eventuele onveilige situaties. Mocht een passerende fietser of andere wandelaar bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand houden, kunt u eenvoudiger contact maken of even in de berm stappen. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij u er beter voor kunt kiezen om rechts van de rijbaan te lopen. Bij een onoverzichtelijke binnenbocht is de buitenbocht bijvoorbeeld veiliger. In het geval van een weg met maar aan 1 kant verlichting, kunt u als het donker is het beste de kant van de verlichting kiezen. Ook als dat dus rechts is. Dat geldt ook voor een dichtbegroeide berm, waarbij u geen ruimte heeft om uit te wijken. Dat betekent in de praktijk dat wandelaars geen ‘vaste kant’ meer hebben om te lopen en dat het links en rechts lopen tijdens de wandeling ook afgewisseld kan worden.

wandelen
Lees ook: Wandelen is net zo gezond als een intensieve work-out en misschien zelfs beter

Wandelen in coronatijd

Gaat u met een wandelpartner op stap? Bij tegenliggers is het handig om dan achter elkaar te lopen of zo mogelijk even over te steken naar de overkant van de weg. Kies verder zoveel mogelijk voor de rustigere routes of tijdstippen dat er minder mensen op de been zijn, zoals ’s morgens vroeg of onder etenstijd. Wilt u onderweg een praatje maken, doe dat dan niet op het pad zelf of in de buurt van een kruispunt of ander druk punt. Dat is altijd al lastig voor passanten, maar helemaal met de 1,5 meter maatregel. Ga bijvoorbeeld ook niet aan weerszijden van een pad staan, zodat al het verkeer tussen u door moet, maar achter elkaar, aan 1 kant van de weg. En op een manier waarbij het overige verkeer u op ten minste 1,5 meter afstand kan passeren.

(Bron: Veilig Verkeer Nederland, Wandelen.nl, ANWB, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    JAT1950 says:

    Ik loop al jaren iedere dag 5\10 km, maar ik loop altijd links, omdat ik dan het verkeer zie komen en dat geeft mij een veiliger gevoel, vooral als er veel wielrenners onderweg zijn, want die fietsen vaak als een tour de France peloton en de meesten hebben geen bel. Dus ik zie ze liever komen.

      HarrydeG says:

      Ik loop altijd rechts. Helemaal op een fietspad is dat een stuk beter. Fietsers die van achteren komen kunnen zo zonder problemen je passeren. Als fietser heb ik al een paar keer botsingen gehad met wandelaars die aan hun linkerkant me tegemoet kwamen lopen. Als ik fietsers zie die naar me toe rijden en ik de wandelaars niet kan inhalen, stop ik. Wandelaars die dan tegen me aan lopen worden ontzettend kwaad. Maar zij kunnen niet zien dat er fietsers in hun richting mee fietsen.
      Hardlopers worden al helemaal kwaad als ik stop omdat ik vanwege mij tegemoet komende fietsers wel moet stoppen. En ze tegen mijn fiets aanlopen. Ondanks dat er vaak naast het fietspad een stoep is die ze verplicht zijn te gebruiken, maar dat zelden doen.
      Ik vind het jammer dat er geen regels meer zijn wat betreft het wandelen langs wegen en op fietspaden. We moeten het allemaal maar zelf uitzoeken. Met als resultaat onbegrip.
      Ik heb ook aanbevelingen gelezen aan de rechterkant van de weg te lopen. Iedereen beveelt maar wat aan.
      Het is dat het moeilijk anders kan, want dan mochten we ook met onze auto maar kijken of we rechts of links willen rijden. We moeten er dan samen maar uitkomen…