Duur 07:26
Gepubliceerd op 29 november 2024

Traumachirurg maakt zich zorgen over comazuipende jongeren: ‘Heel triest om een ouder te vertellen dat hun kind niet meer leeft’

Ralph de Wit is traumachirurg op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Steeds vaker ziet hij jongeren op zijn afdeling belanden en daar maakt hij zich zorgen over. Daarom organiseert hij afterparty’s, om jongeren meer bewust te maken van de gevaren van overmatig alcoholgebruik. Want iets wat hij nooit meer wil doen, is een ouder vertellen dat hun kind is overleden.

Veel jongeren

“Het is ontzettend druk op de Eerste Hulp; een van de drukste afdelingen van het ziekenhuis. Helaas komen daar te veel mensen terecht met overmatig alcoholgebruik, ook veel jongeren”, uit Ralph zijn zorgen in Carrie op Vrijdag. Hij neemt het de jongeren overigens niet kwalijk, als zij een keer te veel drank nuttigen. “Het hoort bij de leeftijd dat je experimenteert en uitprobeert. Het is een illusie om te denken dat niemand onder de 18 drinkt. Ook al mag het wettelijk niet.” Boos wordt hij wel op mensen die dronken achter het stuur stappen. “Vaak komt dan eerst het slachtoffer binnen en daarna de dronken bestuurder. Op zo’n moment moet ik mijzelf echt beheersen.”

Traumateam

Ralph gaat verder over de personen die door overmatig alcoholgebruik op de Eerste Hulp terechtkomen. “Dat zijn geen mensen die licht aangeschoten zijn, maar een verlaagd bewustzijn hebben of bewusteloos zijn.” Bijvoorbeeld door een fietsongeluk of na een vechtpartij in de stad. “Die mensen komen met levensbedreigende letsels bij ons in het ziekenhuis. Dan staan wij met een heel team klaar om ze op te vangen, met een mannetje of 10, 11.”

Overlijden

In de ergste gevallen, komt iemand op de SEH te overlijden. “Gelukkig is dat de minderheid. Minder dan 5 procent houdt er ernstig blijvend letsel aan over”, zegt de traumachirurg. “Maar dat zijn wel de meeste verdrietige gevallen, zeker als het om jongeren gaat. En zeker als je het kan voorkomen; dan is het een groot verlies.” Het is het moeilijkste en meest trieste onderdeel van zijn werk, ouders vertellen dat zij hun kind nooit meer kunnen omhelzen. “Dat heb ik een paar keer moeten doen”, zegt hij met een brok in zijn keel. “Dat wil ik zoveel mogelijk vermijden. Als je bedenkt dat het je eigen kind had kunnen zijn, dan overvalt je een ernstig gevoel van verlies en verdriet.”

Moeder Judith Blok raakte haar kinderen kwijt door haar verslaving, die zij uiteindelijk overwon. In Carrie op Vrijdag doet zij haar verhaal.
Lees ook: Judith raakte haar kinderen kwijt door haar verslaving: ‘Alcohol is de duivel’

Rianne Zwerink is verpleegkundige op de SEH en kan zich goed in de woorden van haar collega vinden. “Wat mij het meest raakt, is hoe kwetsbaar iemand daar ligt en wat het met diegene en met de naasten doet. Vooral die ernstige gevallen, die blijven je bij.”

Afterparty’s

Om te voorkomen dat Ralph aan ouders moet vertellen dat hun kind niet meer leeft én om jongeren meer bewust te maken van wat een glaasje te veel met iemand kan doen, houdt hij in het ziekenhuis afterparty’s. “We nodigen een klas uit om naar het ziekenhuis te komen. Dan krijgen ze voorlichting van politie, ambulancediensten en van het ziekenhuis. In dit geval van mij”, legt hij uit. “Ik geef ze dan ook een rondleiding op de traumakamer en Eerste Hulp, zodat ze zien wat daar gebeurt.” Dat maakt volgens Ralph veel indruk op de jongeren.

De reacties zijn positief na de afterparty, vertelt Ralph, die de indruk heeft dat het ook zijn vruchten afwerpt. “Helaas zegt slechts 1 op de 5 minder te gaan drinken, maar bijna 90 procent zegt niet meer dronken op de fiets te stappen.” Na elke afterparty, sluit Ralph altijd met dezelfde woorden af: “Ik hoop jullie hier nooit te treffen.”

De gehele uitzending terugkijken kan hierCarrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer