Transgenders Finn en Sanne voelen zich thuis bij Defensie: ‘Ik voel mij eindelijk mijzelf’
Finn en Sanne werken al jaren bij Defensie en in die periode veranderen zij allebei van geslacht. Finn van vrouw naar man en Sanne van man naar vrouw. Zij voelen zich als transgenders weer helemaal zichzelf en worden bij Defensie geaccepteerd zoals ze zijn.
Van Cindy naar Finn
Finn wordt geboren als Cindy, maar voelt heel zijn leven al dat er iets niet klopt. Toch duurt het tot 2011, wanneer hij op uitzending is in Afghanistan, dat hij tot de conclusie komt dat hij “niet in het juiste lichaam zit”. Dat gevoel krijgt hij echt als hij naar mannen kijkt die aan de gewichten hangen. “Dit ben ik ook gewoon”, vertelt Finn in Carrie op Vrijdag. Finn besluit zijn transitie met zijn collega’s bij Defensie te delen. Hij zit dan bij een geneeskundige eenheid, waar hij niet de eerste transgender is. “Dat maakt het een stukje makkelijker”, zegt hij. “Maar ik heb nooit moeite gehad”, doelt hij op de reacties die mogelijk gepaard gaan met zijn transitie.
Van Vincent naar Sanne
“Eigenlijk weet je het al heel lang. Onbewust weet je het, maar het bewust worden ervan is een dingetje”, deelt Sanne haar verhaal, die tot haar transitie in 2019 door het leven gaat als Vincent. Tot die tijd draagt Sanne vrouwenkleren, maar alleen als zij in haar eentje op haar kamer op de kazerne is. Ze houdt het lang voor zichzelf en stoot het van zich af als het gevoel te dichtbij komt. Met de baard die dan ook weer door komt, gaat het vizier weer op harder sporten. “Ik voel dat er iets niet klopt, maar ik weet niet wat. Ik ga meer trainen, want ik moet breed worden. Maar nee, dat is het niet. Ik moet gewoon vrouw worden.”
Trillende handen
Met de hulp van haar partner Marga, zet Sanne uiteindelijk de transitie door. Met trillende handen gaat zij – voor het eerst als vrouw – naar de kazerne. “Hoe dichter ik bij de poort kom, hoe harder ik tril.” Sanne wil wel 10 keer omdraaien en zich ziek melden, maar ze zet toch door en stapt over de drempel. “Ik loop langs hele groepen die bij de koffieautomaat staan. Ik pak mijn koffiemok en ga erbij staan. Iedereen zegt gewoon ‘goedemorgen Sanne!’ Alsof er niks aan de hand is. Ik voel mij nu eindelijk mijzelf.”
Donald Trump
In Amerika ligt het thema transgender gevoelig. President Donald Trump wil namelijk alle transgendermilitairen ontslaan. Voor hem bestaan er maar 2 geslachten: man en vrouw. “Deze woorden komen hard aan”, reageert Finn. “Binnen hun krijgsmacht zijn bijna 15.000 transgenders. Zij willen gewoon hun werk doen en hun land dienen. Waarom wil je zulke mensen eruit hebben?”
Woede
Sanne staat er hetzelfde in als Finn. “Het geeft woede”, zegt zij. “Net zoals Finn en alle andere transgenders, zie ik mijzelf gewoon als persoon. Net als eenieder ander. Wat maakt het uit dat je als man geboren bent en er nu vrouw in je paspoort staat? Het gaat om wie je bent en niet wat je bent.”
Negatief reisadvies
Voor transgenders is een negatief reisadvies naar de Verenigde Staten afgegeven, omdat je je geboortegeslacht moet opgeven. Voor Finn reden genoeg om niet de oceaan over te steken. “Want wil je het risico nemen dat je opgepakt wordt en in de cel gegooid wordt? En dat je moet wachten wat er dan gebeurt?” Die angst leeft bij Finn, zowel privé als militair.

Sanne ervaart dezelfde angsten. Zij zou dit jaar naar de VS gaan voor haar huwelijksreis, maar ziet daar nu vanaf. “Ik ga daar absoluut niet naartoe. Je weet niet wat je daar tegen gaat komen.”
Pestgedrag
Finn hoopt dat de verharding van de Amerikaanse samenleving niet komt overwaaien naar Nederland. “Ik hoop dat Nederland door blijft gaan zoals het nu gaat en dat ze niet achter Trump aan gaan. Dat zou ik wel heel naar vinden.”
Sanne zit anders in de wedstrijd. “Ik ben een beetje huiverig. De maatschappij is best wel aan het verharden. Niet alleen ten opzichte van LHBTI, maar naar alles. We worden heel individualistisch. Ik hoop het niet, maar ik ben bang dat er best wel wat pestgedrag gaat plaatsvinden.”
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.