Topatlete Jorinde van Klinken wil de stem zijn voor haar collega’s tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag: ‘Ze zijn veilig bij mij’
Topatlete Jorinde van Klinken zwijgt niet meer. Zij spreekt zich uit tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de topsport. Met haar verhaal, hoopt ze andere topatleten te inspireren niet langer de kaken op elkaar te houden.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Een groot deel van haar carrière als topsporter, draagt Jorinde van Klinken een zware last met zich mee: haar aanraking met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het heeft een negatieve impact op haar loopbaan. Dat moet afgelopen zijn, vindt Van Klinken. De tijd van zwijgen, is voorbij. “Ik spreek al langer mensen die hetzelfde meemaken. Na elk nieuw verhaal, raakt de emmer voller. Veel van hen hebben geen stem. Die wil ik graag voor ze zijn”, zegt zij in Carrie op Vrijdag.
Veilig
“Ik kom nu met dit verhaal naar buiten, omdat ik in de toekomst mensen wil helpen.” Van Klinken is een lange periode emotioneel heel erg aangetast. “Daardoor heb ik een trauma. Het is voor mij belangrijk dat zij weten dat mij iets overkwam, waardoor ik hen volkomen begrijp.” Dat staat voorop en daarom treedt Van Klinken niet in detail. “Vertellen wat het met mij doet, is het belangrijkste. Daardoor weten zij dat ze veilig zijn bij mij.”
Steeds heftiger
Van Klinken maakt het in 2 periodes in haar carrière mee. De eerste keer is in Nederland. “De frequentie waarin het gebeurt is het ergste”, vertelt de topatlete. Van Klinken ziet de desbetreffende persoon vaker in de week. Zij weet, dat als zij hem ziet, zij meer en meer aandacht en opmerkingen krijgt. Op een vervelende manier. “Hij wil dicht in mijn buurt zijn. Hij wil mij aanraken. De opmerkingen worden ook steeds heftiger.”
Amerika
Van Klinken vlucht naar Amerika, uit angst voor de persoon die zij dagelijks tegenkomt in Nederland. Ondanks alle aanpassingen in een ander land, presteert zij meteen beter. De discuswerpster gooit binnen 4 maanden 9 meter verder en voert zelfs even de wereldranglijst aan. Van Klinken is “ervan overtuigd” dat de prestaties vooruitgaan, doordat zij bevrijd is van de druk uit het verleden.
‘Hij kon zijn handjes niet thuis houden’
Het gaat een tijd goed, maar Van Klinken maakt in Amerika opnieuw iets naars mee, met de fysiotherapeut van haar team. Zij ontmoet de fysio, die “een bijzonder nare indruk” maakt op Van Klinken. Gezien haar ervaring uit het verleden, is Van Klinken extra op haar hoede. Toch overkomt het haar weer. “Als je iemand voor het eerst ontmoet, verwacht je niet dat hij je iets aandoet. Ik lig op de behandelbank en het blijkt dat hij zijn handjes niet thuis kan houden. Ik herken meteen signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van vroeger, maar nu is er ook een fysieke component.”
Verschil Nederland en Amerika
Van Klinken deelt haar verhaal met haar coach. Hoe ze in Amerika daarmee omgaan, in vergelijking met Nederland, is een groot verschil, merkt Van Klinken. “In Nederland gelooft niemand mij. In Amerika zegt mijn coach: dit kan niet, dit is te bizar voor worden. Ik ga direct in gesprek of wij deze man op het vliegtuig kunnen zetten.” De fysio is ontslagen en Van Klinken voelt zich gehoord. Dat motiveert haar om haar verhaal nu te delen, omdat het ook in Nederland zo moet gaan.
Meldingen nemen toe
Het Centrum Veilige Sport Nederland zegt dat het aantal meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag opnieuw stijgt. Exacte cijfers volgen in november 2024. Van Klinken legt uit waarom dit in de topsport zo vaak voor komt. “Je brengt zoveel uren met elkaar door. Er ontstaat een intieme relatie. In de Nederlandse topsport heerst een gedachte: hoe intiemer de relatie, hoe beter de prestatie. Maar dat leidt snel tot foute boel.” Daarnaast speelt mee dat veel topsporters weinig te kiezen hebben qua trainingspersoneel. “Als je op het allerhoogste niveau wil presteren, heb je weinig keuze. Je bent afhankelijk van ze.”
SafeSpc
Met een bevriende psycholoog, richt Van Klinken een platform op: SafeSpc. Een plek waar sporters in veiligheid hun verhaal kwijt kunnen. De verhalen druppelen binnen. “Het meest heftige om te horen, is dat mensen beseffen dat ze nooit meer de oude worden. Ik hoor ook verhalen dat mensen door dezelfde persoon meermaals zijn verkracht. Zij durven nu pas aan de bel te trekken. Mensen lopen een trauma op. Dat is het allerergste, dat je jezelf erin verliest.”
Medailles winnen
Inmiddels voelt Van Klinken weer rust, wat een positieve invloed heeft op haar loopbaan. “Mijn carrière neemt een nieuwe wending, nu ik de vrijheid heb. Ik ben nu echt in staat om weer medailles te winnen.”
De gehele uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.