Team Ocean roeit 4.500 kilometer op open zee voor waterbewustwording: ‘Slechts 3 procent geschikt als schoon drinkwater’
Team Ocean wil meer bewustwording creëren voor schoon drinkwater en dat wij daar beter mee om moeten gaan. Daarom roeien zij van Californië naar Hawaii, een tocht van 4.500 kilometer op open zee.
4500 kilometer
Roeien, roeien en nog eens roeien. Dat is wat Wilco van Rooijen, Bela Evers, Joost Schutte en Ruurd Dasselaar voor 6 à 7 weken gaan doen vanaf medio mei. Zonder drinkwater en met net genoeg eten, legt het viertal een afstand af van 4.500 kilometer. Vanuit ons clubhuis in Spakenburg, is dat hemelsbreed zo ver als Mekka. Bovendien zijn zij zo ver van de kust verwijderd, dat hulp van buitenaf niet mogelijk is mocht het fout gaan. “We zijn te ver van de kust. Qua menselijke beleving, zitten dichterbij een ruimtestation dan aan de kust”, legt Wilco uit in Carrie op Vrijdag.
Geen hulpboot
“Dus op een gegeven moment zitten wij zo ver op zee, dat er niemand bij kan komen.” Het betekent dat Team Ocean tijdens het roeien zelfvoorzienend moet zijn en het met elkaar moet oplossen in het geval dat het misgaat. Het betekent ook dat de 4 teamleden allerlei scenario’s met elkaar bespreekt. “Wat doen we in geval van een hartstilstand? Wat doen we als we aangevallen worden vanuit het grote dierenleven onder water? En wat doen we als we midden in de nacht tegen een drijvende container aan varen?”, somt Wilco enkele vraagstukken op.
Hartstilstand
Volgens Joost, de medicus aan boord, is een hartstilstand een van de ergste scenario’s. “Het is heel kritisch, want we kunnen dan weinig doen”, geeft hij toe. Dat heeft te maken met het gering aantal middelen dat zij bij zich hebben. Er staat wel een medisch team aan wal, maar die zijn te ver van de boot verwijderd. “Dat is ook het avontuur. Soms moet je het aan het lot overlaten.” Mocht de uitkomst van het lot zijn dat iemand komt te overlijden, dan is iedereen daarop voorbereid. Er liggen namelijk ook lijkzakken aan boord. “Dat kan natuurlijk gebeuren en daar ben je op ingesteld. Maar je moet er ook weer niet te veel over nadenken. Er komt een punt dat je het los moet laten. De natuur doet zijn werk en daar moet je niet te lang bij stilstaan.”
Afscheid nemen
In geval van het meest zwarte scenario, nemen ze alvast afscheid van iedereen die thuis achterblijft. “Je hebt kinderen en kleinkinderen, maar ergens is het ook wat het is. Je gaat het avontuur aan en moet gewoon naar de overkant roeien en dat gaan wij gewoon doen”, zegt Ruurd nuchter.
Ritme
De roeiers moeten ijzersterk in hun schoenen staan, maar ook fysiek topfit zijn. Ze moeten continu roeien, in duo’s en shifts 2 uur. “Het betekent dat je ’s nachts misschien 4 uur slaap pakt. Je bent bekaf en gaat sowieso hallucineren.” vertelt Bela. Toch bekijkt zij het van de positieve kant. “Je bent zo moe, maar je lijf raakt na 1 week gewend aan het ritme. Je moet je lijf laten doen wat het moet doen en daar moet je niet tegenin gaan.”
Drinkwater
Team Ocean gaat natuurlijk niet zonder reden dit bijzondere avontuur aan. “We zijn een heel kleine capsule op die onmetelijke oceaan, met alleen maar vijandig water om ons heen. Dus we hebben niet de luxe om aan schoon drinkwater te komen”, aldus Wilco.

Middels een bepaalde techniek, wordt elke dag zeewater omgetoverd tot drinkwater. Daar zit een maximum aan van 6 liter per dag. Dat is waar ze het mee moeten doen en dat staat ook direct symbool voor wat zij willen overbrengen: schoon drinkwater is niet oneindig en niet vanzelfsprekend.
3 procent
“Dat weten we wel, maar doen alsof er niks aan de hand is”, gaat Wilco verder. “Dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit, maar over de hoeveelheid water. Er is maar 3 procent van deze planeet geschikt als drinkwater voor de mens. Dat wordt steeds minder. We moeten het van de gletsjers en de watertanks uit de grond hebben, maar die drogen steeds verder op”, waarschuwt hij. “Er wordt gezegd dat in 2040 nog 1 gletsjer in Zwitserland over is. Wij wonen in de buurt van de IJssel. Nou, daar zit dan geen water meer in.”
Gedrag
Team Ocean wil op een positieve manier de mens erop wijzen hoe wij ons gedragen. “We kunnen wel zeggen dat we het met techniek oplossen, maar de techniek gaat ons niet helpen. Daarom moeten we iets aan ons gedrag doen. Per persoon, per dag, verspillen wij 140 liter water. Dat is totaal onnodig, want we gebruiken slechts 5 procent als consumptie. De rest spoelen we letterlijk als Spa Blauw door de wc. We weten het allemaal, maar wat gaan we er met elkaar aan doen?”
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.