Roeiend Nederland brengt boten naar Oekraïne: ‘Ongelooflijk dat zij dit doen’
Roeiend Nederland komt samen in Gert Jan Oelderik, Matthijs Hage en Hein van Beuningen als zij horen dat het clubhuis van hun roeimaat Neil Semeniuta in Oekraïne is gebombardeerd. De 3 roeiers brengen met gevaar voor eigen leven meer dan 60 boten met de auto naar Odessa.
Roeiclub gebombardeerd
Neil vlucht 3 jaar geleden van Odessa naar Nederland, samen met zijn moeder. Hij is dan 13 jaar. “Ik mis mijn opa en oma en mijn school- en roeivrienden”, vertelt hij openhartig in Carrie op Vrijdag. Voor Neil is roeien heel belangrijk. “Het is mijn sport. Het past bij mij.” Het raakt hem dan ook extra hard als hij hoort dat zijn roeiclub, zijn tweede thuis, in Odessa is gebombardeerd. Van vrienden, krijgt hij foto’s doorgestuurd. Van de loods is niks meer over. “Ik kan niet geloven dat dit gebeurt. Ik kan het bijna niet uitleggen.” Het is alsof een deel van zijn jeugd kapotgeschoten is.
Meer dan 60 boten
Neil laat direct de foto’s zien aan zijn roeitrainer in Nederland, Gert Jan. Hij komt meteen in actie en zamelt heel roeiend Nederland bij elkaar. Met succes, want het maakt veel los in de Nederlandse roeiwereld. “Een heleboel boten. Er zijn meer dan 60 boten gedoneerd door tientallen roeiverenigingen in Nederland”, zegt Gert Jan trots. Ook materiaal, onderhoudsmateriaal en heel veel geld wordt ingezameld. “Bizar dat het in zo’n korte tijd, zo hard loopt.”
De oorlog vergeten
“Als sporters hun sport beleven, of roeiers zoals Neil varen op de Zwarte Zee, denken ze even niet aan oorlog. Dan denk je niet aan de bommen. Dat is heel bijzonder”, gaat Gert Jan verder. Maar de roeiers in Odessa zitten zonder boten en kunnen hun gedachtes niet verzetten. Tot het moment dat het roeitrio uit Nederland met ruim 60 boten voor de deur staat. “Je merkt aan iedereen daar, dat het brengen van de boten belangrijk voor ze is. Maar ook dat we aan ze blijven denken. Dat we daar zijn. Dat is misschien wel belangrijker dan die boten.”
Gevaarlijke reis
De reis naar Oekraïne is niet zonder risico. Het is immers een land in oorlog, weet ook Matthijs. In Odessa, spreekt hij een coach. “Hij zegt dat er elke dag bommen vallen. Elke dag slaat er een bom in, in de stad.” In het bijzonder vorige week, als de teller op 1000 dagen oorlog staat en er meer bommen vallen dan normaal. De reis is gevaarlijk, maar het is het allemaal waard. Dat uit zich in het moment dat zij aankomen in Odessa, bij de roeivereniging. “Behoorlijk mooi”, herinnert Hein zich dat specifieke moment. “Hoe zij die boten zagen aankomen. Een warm welkom.” Gert Jan, Matthijs en Hein krijgen dikke knuffels en veel bedankjes en dat tovert een lach op hun gezicht, net zoals bij de roeifanaten uit Oekraïne.
Samen roeien
Inmiddels liggen er tientallen boten in de loods. Er ligt ook een aantal boten op het water, omdat ze samen een stukje gaan roeien. “Heel bijzonder”, vindt Matthijs. “Als je aan het roeien bent vergeet je de oorlog. Dan denk je even nergens aan. Dat is mooi en dat gun ik de mensen daar enorm.” Matthijs benadrukt hoe belangrijk het boothuis, wat nu weer goed is gevuld met boten. “Het is niet alleen de plek waar je de boten uithaalt en op het water legt. Je bent er elke dag. Je maakt er vrienden. Als dat kapot is, maakt het veel los.”
‘Ongelooflijk’
Ook bij Neil maakt het veel los. “Ik kan het niet geloven dat iemand die ik niet ken, dit doet. Het feit dat zij naar mijn land gaan, om boten aan mijn club te geven, is ongelooflijk.” Ook vanuit Oekraïne krijgen de Nederlanders een dankwoord. “Wij bedanken iedereen die betrokken is bij dit initiatief. Deze boten zijn een symbool van steun en vertrouwen in ons. Het gaat niet alleen om samen trainen, maar ook om de herinnering, dat wij er in deze strijd niet alleen voor staan. Jullie steken het vuur in onze harten weer aan, waardoor wij het roeien in Odessa hebben gered. Dit is ongelooflijk mooi.”
De gehele uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.