Na 30 jaar vindt Madeline haar biologische ouders terug in China: ‘Het voelde meteen zo vertrouwd’
Madeline Prickett is geboren in China, maar raakt op mysterieuze wijze zoek. Uiteindelijk komt zij via een kindertehuis en adoptiebureau terecht bij een liefdevol gezin uit Nederland. Bijna 30 jaar later besluit zij op zoek te gaan naar haar biologische ouders, met succes.
Enorm gat
Hoewel Madeline bijna heel haar leven in Nederland opgroeit, blijft zij een gevoel houden dat er iets ontbreekt. “Heel mijn leven zoek ik al naar wie ik ben en waar ik vandaan kom. Het is een enorm gat. Ik wil op zoek naar mijn ouders en mijn roots“, vertelt zij in Carrie op Vrijdag.
Match gevonden
Dat gevoel wordt alsmaar sterker, dus begint Madeline aan een zoektocht en staat daarbij haar DNA af. Een paar maanden later krijgt zij bericht dat er een match is. Madeline stapt direct op het vliegtuig naar China, maar weet dan nog niet om wie het gaat. Is het een verre neef, tante, opa? Tijdens de vlucht neemt de spanning bij Madeline toe. Wat als het haar echte ouders zijn? Haar vader, moeder en broer? Daar krijgt zij pas de avond nadat zij landt antwoord op. De match is met haar biologische ouders. “Eindelijk kan ik ze in mijn armen sluiten”, zegt zij geëmotioneerd.
Als Madeline in China is, bij haar ouders, hoort zij dat haar vader en moeder ook al jaren naar haar op zoek zijn. “Ruim 8 jaar geleden hebben zij ook DNA afgestaan om mij te vinden”, vertelt Madeline. Dat betekent heel veel voor haar. “Dat zij ook op zoek zijn naar mij, heb ik nooit kunnen bedenken. Zij hebben mij ook al die jaren gemist.” Het moment dat vader, moeder en dochter elkaar treffen, zal Madeline nooit vergeten. De tranen vloeien over hun gezicht. De moeder van Madeline sluit haar dochter voor het eerst in 30 jaar weer in haar armen en wil het liefst nooit meer loslaten. “En ik hen ook niet.”
Door oma kwijtgeraakt
Madeline wordt niet geboren als enig kind; zij heeft een broer. Vanwege het 1-kindbeleid in China, wordt Madeline dus ondergebracht bij haar oom en tante. Zoals gebruikelijk in China, komt oma op een gegeven dag oppassen. “Toen is zij mij ergens kwijtgeraakt”, vertelt Madeline. Het hele verhaal van hoe Madeline is kwijtgeraakt, is nog altijd een groot mysterie voor haar. Haar oma, oom en tante willen daar nu niet over in detail, terwijl zij de informatie wel hebben. “Als je Chinees kan, kunnen wij het je duidelijker vertellen”, krijgt Madeline te horen.
‘Het voelt meteen zo vertrouwd’
Na 3 dagen keert Madeline voor een periode terug naar Nederland, maar reist tijdens Chinees Nieuwjaar weer naar het Verre Oosten, om haar familie beter te leren kennen. “Het voelt meteen welkom, het voelt meteen zo vertrouwd. Er is 30 jaar overheen gegaan, maar dat die band nooit verdwijnt, is het meest bijzondere om te voelen.”

Voor Madeline voelt China als thuis. “Dat voel ik aan alles. Aan de mensen, als ik over straat loopt. Het voelt zo vertrouwd. Ook als ik mijn familie zie, herken ik zoveel van mijzelf in hen. Het is zo vanzelfsprekend.” Dat gevoel van niet eenzaam zijn, heeft Madeline al die jaren gemist in Nederland. “Hier leef je best wel in eenzaamheid, vooral omdat je je familie niet kent. Het is zo’n zwart gat in mijn leven. Het is een wond die er altijd is.”
Alles opgeven
Hoewel Madeline hier een liefdevol en warm thuis heeft, heeft zij het zwaar als zij weer in Nederland is. “Ik heb heimwee naar iets wat van mij is, naar mijn leven daar. In mijn hart zou ik alles willen opgeven, omdat daar mijn roots zijn.” Het geeft haar tegelijkertijd een gevoel van schuld, naar haar ouders in Nederland. Want zij hebben al hun liefde in Madeline gestopt en daar is zij hen zeer dankbaar voor. “Ik ben hier heel erg gezegend en heb zoveel liefde gezien en ervaren. Liefde is zo complex en zo mooi. Dat mag ik allemaal omarmen en ontvangen, maar het voelt ook heel dubbel.”
Adoptiemoeder
Thea Prickett, de adoptiemoeder van Madeline, zegt overrompeld te zijn geweest door het verhaal van Madeline en haar reis naar China. “De ontmoeting van haar ouders gaat van de ene op de andere dag.” Op dat moment zijn zij daar niet op voorbereid. “Wij hopen het zo voor haar en wij gunnen het haar heel erg”, aldus Thea, die niet bang is dat haar dochter naar China vertrekt en nooit meer terugkomt. “Nee hoor, zonder Dirk gaat ze niet weg”, zegt zij al lachend en wijzend naar de vriend van Madeline.
Madeline wil met haar verhaal laten zien, dat een adoptieverhaal ook positieve kanten kent. Het zijn niet alleen maar vervalsingen van documenten, verkeerde matches en helse zoektochten zonder resultaat. Ze hoopt anderen te inspireren juist wel op zoek te gaan naar hun roots, want als zij vaker positieve verhalen had gehoord, had ze zelf ook eerder stappen ondernomen om haar ouders te vinden.
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.