Moet ook jij gaan beginnen met ijszwemmen? ‘Het is eerst tering koud, maar daarna ben je euforisch’
Je moet het maar willen, zomaar in het ijskoude water springen. Deze ijszwemmers zweren erbij, want het geeft ze een enorme kick. “In eerste instantie is het gewoon tering koud, maar daarna word je heel blij en euforisch”, zegt ijszwemmer Britt Kraaijevanger in Carrie op Vrijdag.
Spring erin
De verhalen lees je overal, dat een af en toe een koude douche of ijsbad nemen goed voor je is. Daar zijn Carries ijszwemmers het absoluut mee eens. Sterker nog, zij springen zelfs vlak voor de uitzending vrijwillig in het ijskoude water van het Eemmeer. “Als het water 5 graden is, is het officieel ijszwemmen”, legt Inge Wolfs uit. Het water was zelfs een paar graden kouder, maar dat houdt de echte liefhebber niet tegen. “Het is gewoon de hele winter door genieten, van de openlucht, mooie omgevingen en de uitdaging.”
Take off your clothes
Inge doet ook mee aan wedstrijden. Zij verheugt zich dan altijd op dat ene moment. “Je staat daar te wachten, in je jas, schoenen en badbak. En dan geeft de starter het commando: take of your clothes. Hoe leuk is je sport!”
Opgepast
Wie ook denkt ijszwemmen op te pakken, moet zich eerst goed beseffen waar die aan begint, waarschuwt koudwatercoach Julia Zeën. “Respecteer de kou, te allen tijde”, luidt het eerste advies van Julia. “Lees je in en weet wat het met je lichaam doet. Focus op jezelf en je ademhaling en richt je niet op een ander.”
Julia raadt af om meteen in het water te plozen. “Doe het in fases en bekijk wat het doet met je lichaam en geest. Als het goed gaat, kan je in stapjes uitbouwen.” Want al het goede dat het brengt, kan ook zijn keerzijde hebben. “Het kan ten koste gaan van je weerstand, want onze lichamen zijn niet gebouwd om heel lang in dat koude water te zijn.”
After drop
“In het water kan je het heel moeilijk voelen. Je moet naderhand bekijken hoe je lichaam erop reageert”, gaat Julia verder. “Als je er te lang in ligt, krijg je een after drop. Je lichaam gaat trillen om zich weer op te warmen. Dat is een richtlijn waar je je op kan instellen. Als je geen after drop hebt, kan je best nog wel een stukje verder.”
‘Dan kan ik het ook’
Nicole van Damme raakt ook in de ban van ijszwemmen, als zij van haar huisarts te horen krijgt dat haar cholesterol te hoog is. “Daar moet ik iets aan doen en toen ben ik gaan zwemmen”, begint zij. Dat was in de zomer en niet veel later wordt het kouder en kouder. “Hoe kan ik dit veilig blijven doen?”, vraagt Nicole zich af.
Nicole gaat op onderzoek uit en zodoende stuit zij op een Facebook-groep waar meer dan 10.000 Nederlandse buitenzwemmers lid van zijn. Zij vraagt om advies en wordt van alle kanten geholpen. Ook ziet zij allerlei leuke foto’s en video’s voorbijkomen en besluit derhalve een kijkje te nemen bij het NK IJszwemmen. Daar komt Nicole voor een verrassing te staan, want zij verwacht “allemaal sportieve, afgetrainde jonge mensen”. Die waren er ook, maar ook hele andere mensen, is haar conclusie. “Dan kan ik het ook!”
Documentaire Kouwe Koppen
Zo gezegd, zo gedaan. Nicole besluit mee te doen aan het NK IJszwemmen en legt dit als filmmaker vast in een documentaire, genaamd Kouwe Koppen. De documentaire wordt uitgezonden door Omroep MAX en is op 1 januari 21.45 uur te zien op NPO 2.
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.