Kasper van Kooten op zoek naar de liefde: ‘Ze komt aan in Uggs, dan ben je sowieso al af’
Kasper van Kooten noemt zichzelf Dokter Date, want hij heeft de afgelopen jaren aardig wat ervaring opgedaan in de bijzondere wereld van het online daten. Helaas heeft hij de liefde nog niet weten te vinden, maar hij heeft in ons clubhuis genoeg te vertellen.
Datingprofiel
Een jaar na zijn scheiding ligt Kasper op een avond in zijn bed. Het is coronatijd, dus werken kan hij niet. Het bed waar hij in ligt, voelt leeg aan. “Als ik ooit nog geluk wil hebben met een vrouw, of een leuke vrouw wil tegenkomen, dan moet ik van een datingapp gebruik gaan maken”, bedenkt hij zich dan. Kasper voegt daad bij het woord, maakt een profiel aan en begint met swipen. “Dat is heel erg spannend”, vertelt hij in Carrie op Vrijdag. Extra spannend omdat hij bekend is van televisie, vindt Kasper het niet. “Dat valt mee. Het schijnt taboeloos te zijn. Ik hoor ook regelmatig van dames dat zij andere singles, die ook op tv komen, voorbij zien komen.”
Uiterlijk
Als Kasper op de bank zit te swipen, gaat het uiteindelijk toch ook om uiterlijk, geeft hij toe. “Dat is nou eenmaal het gekke van datingapps”, reageert hij. De foto’s die mensen uitzoeken is ook het eerste wat je ziet, pas daarna komt een kort tekstje waarin mensen iets meer over zichzelf vertellen. “Het meest hilarische is als er staat: ik heb alles op de rit, hoop jij ook! Dat is dan een eis van een vrouw. Daar geniet ik echt van, want als je op een datingapp zit, heb je het per definitie niet op de rit.”
40 dates
Aangezien Kasper tijdens de coronapandemie een sprong in het diepe waagt, valt er qua activiteiten weinig te kiezen. Een drankje doen in de kroeg of lekker uiteten zit er vanwege de omstandigheden niet in. Dus is Kasper overgeleverd aan wandelen of fietsen. Hij kiest voor optie 1. “Want bij wandelen is het grote voordeel dat als je elkaar niet kent, je naast elkaar loopt en elkaar niet heel de tijd hoeft aan te kijken.”
In 4 jaar tijd wandelt Kasper zich het snot voor de ogen. In die periode heeft hij bijna 40 dates achter de rug. Daar zitten ook genoeg mislukte dates bij. Zo herinnert Kasper zich een vrouw, die heel ver weg woont. Om elkaar tegemoet te komen, spreken ze ergens in het midden af: Sallandse Heuvelrug.
Uggs
Kasper staat te wachten en ziet vanaf een afstandje toe hoe de vrouw in kwestie in zijn richting loopt. “Op Uggs..”, verzucht hij. “Dan ben je sowieso al af bij mij.” Desondanks zer hij zijn beste beentje voor en probeert hij er iets van te maken. Zijn date zit iets anders in de wedstrijd. “Zij heeft geen zin. Ik zie het meteen. Ze is levensmoe of weet ik veel wat er aan de hand is.”

Als zij oog in oog met elkaar staan, zegt de vrouw tegen Kasper: Ik hoop dat we niet heel ver gaan, want ik ben heel erg moe. “Dat is haar openingszin”, zegt Kasper op verbaasde toon. Vluchten kan dan niet meer, dus zoekt de begeerde vrijgezel naar een alternatief. “Mijn kompas is vrij goed, dus ik trek 3 heel strakke bochten naar rechts en sta binnen een kwartier weer bij mijn auto.”
Oktoberfest
Helaas, geen succes. Door naar de volgende. En dat is “echt een heel leuke dame, die alles goed op orde heeft”, omschrijft Kasper zijn date. “Maar zij houdt van Oktoberfesten.” Kasper krabbelt een beetje terug. “Het zorgt voor zoveel kortsluiting bij mij. Ook omdat er een voorzichtige uitnodiging bij zit om naar München te gaan. Met van die pullen bier. Dan haak ik toch af.”
Verliefd
Kasper swipet door, treft een nieuwe vrouw en wordt verliefd. Helaas is dat gevoel niet wederzijds en de vrouw zet er na 4 maanden een punt achter. “Dat is een knauwtje”, aldus Kasper, die ondanks de hartenzeer er een positieve draai aan geeft. “Het voelt ook weer een beetje als puber. Want ik geloof erin. Ik geloof in de allesomvattende verliefdheid van mij als 16-jarige.”
Een beter mens
Inmiddels staan er geen datingapps meer op de smartphone van Kasper. Niet omdat hij de liefde heeft gevonden, maar om even een pauze te nemen van het online daten. Het is ook tijd om even te reflecteren en Kasper vraagt zich hardop af wat hij van deze periode in zijn leven heeft geleerd. “Je moet vooral proberen te voelen hoe jij jezelf voelt naast de ander.” Wat Kasper hier vooral wil meegeven, is om dicht bij jezelf te blijven en naar je eigen gevoel te luisteren. In plaats van kijken naar de ander en hoe die zich kleedt of gedraagt. “We zijn namelijk geconditioneerd om meteen die weeffoutjes te zoeken”, legt hij uit. Onder de streep denkt Kasper dat hij een beter mens is geworden in die 4 jaar. “En daarmee denk ik ook voor een ander.”
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1