Jeroen Decker van zwaar verslaafd naar eigen verslavingskliniek: ‘Ik was helemaal van het padje’
Jeroen Decker heeft 24 jaar gebruikt en is totaal 8.783 dagen verslaafd geweest. Het heeft hem veel gekost, maar inmiddels is hij 7,5 jaar clean en heeft hij 2 eigen verslavingsklinieken.
Wie is die gast?
Als Jeroen terugkijkt naar foto’s van zijn verslavingstijd, herkent hij zichzelf niet. “Wie is die gast?”, vraagt hij zichzelf hardop af. Toch ziet hij ook dat er een goed en lief persoon onder zit. “Maar verborgen onder lagen van frustraties, een kort lontje, boosheid, oneerlijkheid en heel veel liegen.”
Verslaafd
Jeroen vertelt in Carrie op Vrijdag dat hij maar liefst 24 jaar heeft gebruikt. In totaal is hij 8.783 dagen verslaafd, zegt hij. Het begint al op zijn 14e. “Zoals bij iedereen, met een eerste drankje.” Dat drankje helpt Jeroen uit zijn schulp te kruipen, want hij is op die leeftijd verlegen en onzeker. “Met alcohol word ik jovialer, grappiger en ik doe het beter bij de meisjes. Dit brengt mij iets”, denkt Jeroen dan.
‘Helemaal van het padje’
Omdat alcohol een functie dient, verandert recreatief gebruikt al snel in een verplichting. Bovendien, komen er allerlei andere dingen bij. “Blowen, coke, MDMA. Echt van alles en nog wat.” In zijn hoogtijdagen gaat Jeroen echt helemaal los. “4 tot 5 gram coke, 12 halve liters bier en ook nog met lachgas erbij.” Lachgas inhaleert hij via ballonnetjes. “Voor de lol doe je er 2, maar ik doe er 30 of 40.” In die periode is Jeroen “echt helemaal van het padje, elke avond weer”.
Doorgesnoven op werk
Jeroen blijkt alles goed te kunnen verbergen, want op professioneel vlak ritst hij de goede baantjes aaneen. Ook terwijl hij doorgesnoven op kantoor zit. “Dat soort situaties heb ik wel meegemaakt. Ik vraag mij af hoe ik dat in vredesnaam heb volgehouden.” Het staat volgens hem haaks op het stigma dat verslaafden zwak zijn. “Want je moet verdomde sterk zijn om het zo lang vol te kunnen houden. Dus ik geloof echt dat verslaafden ontzettend sterke mensen zijn. Maar de verslaving is nóg sterker.”
Vergeven
In zijn verslavingstijd doet Jeroen veel mensen in zijn nabije omgeving pijn. Hij is heel veel mensen kwijtgeraakt. Het is niet met iedereen weer goed gekomen. “Ergens wil ik het wel goedmaken, maar daar zit ook een stuk egoïsme in. Want ik wil heel graag dat jij mij vergeeft, maar dan gaat het nog steeds over mij”, legt hij uit. Om die reden maakt Jeroen bewust de keuze om sommigen met rust te laten, ook al is hij niet meer verslaafd.
Gezin
Jeroen komt uit een gezin van 7, waarvan hij de jongste is. Zij hebben ook allemaal te maken gekregen met de verslaving van Jeroen. Met name zijn vader heeft er alles aan gedaan om Jeroen eruit te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt en tussen Jeroen en zijn ouders is het weer goed gekomen.

Dat geldt niet voor iedereen, want met een paar broers heeft hij geen contact. In het begin heeft Jeroen daar veel moeite mee. “Omdat ik zo graag wil dat zij de nieuwe Jeroen zien. Of de Jeroen zien die ik hoor te zijn. Nu heb ik daar acceptatie in. Ik probeer gewoon te zijn wie ik wil zijn en probeer ook op een mooie manier in het leven te staan. Het is aan de ander om dat te willen zien. Als ze dat niet kunnen of willen zien, is dat ook oké.”
Melina
Iemand die Jeroen door dik en dun steunt, is zijn partner Melina. Zij ontmoeten elkaar als Jeroen zwaar verslaafd is. “Mijn eerste indruk van hem is dat ik een heel welbespraakte, charmante en lieve man zie. Gaandeweg zie ik iemand die heel erg gevangen zit in zijn verslaving”, vertelt Melina, die door de verslaving heen kijkt en de echte Jeroen ziet. “Een heel creatieve man. Origineel en met een visie. Dat komt ook vrij nu hij hersteld is.”
Verslavingskliniek
Jeroen is inmiddels 7,5 jaar clean en runt nu zelf 2 verslavingsklinieken: 1 in Nederland en 1 in Zuid-Afrika. Beide klinieken hebben een hoog slagingspercentage. Dat komt misschien wel door de ervaring die Jeroen heeft opgedaan van toen hij moest afkicken. “De hulp die ik heb ontvangen, is fantastisch. Maar tegelijkertijd zie ik ook uit eigen ervaring dat veel dingen op zo’n pad van herstel missen.”
Het is volgens hem een misvatting dat patiënten na een behandeling in een verslavingskliniek meteen van hun problemen af zijn. “Zo’n pad naar herstel duurt makkelijk 2 jaar. Met vallen en opstaan. Het is zo belangrijk dat in die 2 jaar, continu iemand naast je blijft meelopen. Dat als je valt, iemand je opraapt. Dat is wat wij doen.”
Deze uitzending terugkijken kan hier. Carrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.